EP-választás: Az elnökség lemondását helyeslik az MSZP-ben, de a választmány döntése még nem borítékolható

MSZP-s politikusok helyes döntésnek tartják a pártelnökség lemondásának felajánlását, a szombati választmányi ülés kimenetele ugyanakkor hétfői nyilatkozataik alapján nem jósolható meg.

Az MSZP országos elnöksége vasárnap este, az európai parlamenti (EP-) választás eredményének ismeretében ajánlotta fel lemondását a párt szombaton összeülő választmányának, amelyet már korábban összehívtak. A választást a Fidesz-KDNP a szavazatok 51,49 százalékával nyerte meg, a Jobbik 14,68 százalékkal a második, az MSZP 10,92 százalékkal a harmadik, a Demokratikus Koalíció 9,76 százalékkal a negyedik, az Együtt-PM 7,22 százalékkal az ötödik, az LMP 5,01 százalékkal a hatodik lett a szavazatok 99,99 százalékának összeszámlálása alapján.
Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke hétfőn újságíróknak azt mondta, az alapokról kell újjáépíteni a magyar baloldalt. Aki mechanikus megoldásokban gondolkodik, az pusztulást hoz, nem mást, mint a szétválást – fűzte hozzá az MSZP volt elnöke.
A politikus az őszi önkormányzati választásokat meghatározónak tartja, akkor dől el ugyanis, hogy a baloldal újjáépítésében az MSZP “eszköz vagy cél”. Mint mondta, “megfelelő megoldásnak” tartja, hogy az elnökség felajánlotta lemondását.
Hozzátette: a szombati választmányi ülésre komplex programmal készül. Arra a kérdésre, hogy a pártelnöki posztért elindul-e, Hiller István azt mondta, szombaton fog “ilyesmikről beszélni”. Egy másik kérdésre megerősítette, hogy továbbra is tartja azt, hogy szívesen részt venne a párt vezetésében, ha nem is pártelnökként.
Tukacs István MSZP-s országgyűlési képviselő újságíróknak nyilatkozva azt mondta, semmi nem maradhat konzekvencia nélkül, az elnökség jól döntött, amikor felajánlotta lemondását a választmánynak. Véleménye szerint rosszul teszi az MSZP, ha azzal foglalja el magát, hogy belső ügyeit intézi, és nem azzal, hogy az önkormányzati választáson partnere legyen egy erős demokratikus szövetségnek.
Mint mondta, elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a jelenlegi vezetés megtartja mandátumát, de minden mást is.
Józsa István újságíróknak arról beszélt, hogy majd a többség akarata eldönti, ki fogja vezetni a pártot. Arra a kérdésre, hogy kell-e új vezetés, az MSZP-s képviselő úgy fogalmazott: “mindig kell új vezetés”, amiben vannak tagok a régiek közül és új tagok is vannak benne.
Lendvai Ildikó volt pártelnök Facebook-oldalán azt írta, csapdahelyzetbe került a választmány, mert ha elfogadja az elnökség lemondását, az alapszabály szerint ki kell írni az alulról felfelé történő, teljes tisztújítást, ami mintegy három hónapig tart. Ha nem fogadja el, akkor süket és vak párt képét mutatja, “a majdnem vagy egészen halottét” – fogalmazott. Lendvai Ildikó “unortodox megoldást” javasol, például azt, hogy rendkívüli kongresszus változtasson a szabályokon, vagy meghatározott időre átmeneti vezetést bízzanak meg.
Szanyi Tibor szerint az MSZP-ben változásokra van szükség, de pusztán személycserékkel nem tud boldogulni a párt. A szocialisták EP-listavezetője erről hétfő reggel, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt. Az EP-mandátumot szerző képviselő az ATV Start című műsorában pedig azt mondta, az MSZP országos választmánya szombaton biztosan elfogadja az elnökség lemondását.
A több mint száz fős MSZP-választmányt még az április 6-ai választás után hívták össze, hogy értékelje az országgyűlési és az európai parlamenti választás eredményét.
A párt alapszabálya szerint a Botka László által vezetett választmány kétharmados többséggel dönthet úgy, hogy soron kívüli tisztújító kongresszust hív össze. A kongresszust küldöttválasztás, a helyi szervezetekben, a területi szövetségekben és a regionális tanácsokban pedig tisztújítás előzi meg.
Az alapszabály rendelkezik arról is, hogy mit kell tenni, ha azért kell soron kívüli tisztújító kongresszust összehívni, mert a pártelnöki tisztség betöltetlenné vált. A választmány a kongresszust összehívó határozatában dönthet úgy is, hogy a pártelnök megválasztására összehívott soron kívüli tisztújító kongresszust nem kell megelőznie a felmenő rendszerű tisztújításnak.(MTI)

Scroll To Top