Enyhén nőtt a biztosítási piac az első fél évben

A biztosítási piac az első fél évben 1,25 százalékkal, 441,3 milliárd forintra bővült az előző év azonos időszakához képest – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdán az MTI-vel.

A teljes díjbevétel 51,8 százalékát, 229 milliárd forintot, az életbiztosítási üzletág, míg 48,2 százalékát, 212,3 milliárd forintot, a nem-életbiztosítás adta.
A vizsgált időszakban a gépjármű-, illetve a nyugdíjbiztosítások intenzívebb növekedést mutattak.
A gépjármű-biztosítások bővülése elsősorban az új autó-értékesítések, illetve a magyarországi forgalomba helyezések volumenének növekedésével magyarázható a Mabisz szerint.
A tavalyi első fél évhez képest idén 21,4 százalékkal több, összesen 32 992 személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, a kishaszon-gépjárművek száma 7022-vel emelkedett, ami 50,8 százalékos növekedés.
A kötelező gépjárműfelelősség-biztosításokból (kgfb) származó bevétel meghaladta az 52 milliárd forintot, a casco-piaci hozam pedig 0,7 százalékkal, 33 milliárd forintra emelkedett. A kgfb-szerződések darabszáma mintegy 3,4 százalékkal, a casco-szerződéseké csaknem 7,5 ezer darabbal emelkedett.
A nem-életbiztosítási üzletág közel 4 százalékkal bővült a tavalyi évhez képest, ehhez a gépjármű-biztosítások mellett az általános felelősségbiztosítások bevételeinek növekedése járult hozzá, amely 15 százalékkal bővült egy év alatt – írja a közlemény.
Az életbiztosítási piacon az egyéni és csoportos nyugdíjbiztosítások egyaránt számottevően növekedtek az idei első hat hónapban. A díjbevételek összege 10 millió forintról közel 860 millió forintra emelkedett, miközben a szerződések száma csaknem húszszorosára nőtt.
A Mabisz a nyugdíjbiztosítási piac további bővülésére számít a januárban bevezetett adószabály-változások értelmében, mivel a nyugdíjbiztosítással rendelkezők – évi legfeljebb 130 ezer forint összegben – adókedvezményt vehetnek igénybe.(MTI)

Scroll To Top