Elveszítheti a jelentőségét a babaváró hitel 2025-től

A Bankmonitoron keresztül az idei évben babaváró hiteligénylést benyújtó házaspárok 33,22 százalékánál a pár hölgy tagja 29 évnél idősebb volt, de még nem töltötte be a 41. életévét. Ez azért lényeges, mert az ilyen korúaknak már csak fél évük van arra, hogy kihasználjál a lehetőséget.

A babaváró kölcsön egy kamatmentes, szabad felhasználású, államilag támogatott hitel. A kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes, amennyiben pedig ezen idő alatt legalább egy gyereke születik a párnak, akkor ez a futamidő végéig meg is marad. További kedvezmény, hogy a második és a harmadik baba érkezésekor elengedik a fennálló tartozás egy részét, illetve egészét.

2024-től azonban több ponton is változtak a babaváró hitel igénylési feltételei:

  1. 10 millió forintról 11 millió forintra emelték a maximálisan igényelhető összeget.
  2. 2024-től a feleség igényléskor nem töltheti be a 30. életévét. Idén még annyi könnyítés van, hogy emennyiben igényléskor már úton van a baba, akkor a feleség akár 40 éves is lehet.

2025 januárjától tehát már akkor sem kaphatják meg a babavárót az „idősebb” házaspárok, ha állapotos a feleség. A Bankmonitoron keresztül igénylést benyújtók adatai alapján a jövő évtől akár harmadával is csökkenhet a támogatást kihasználók száma. Ők, ha nem lépnek még idén, akkor jövőre végérvényesen lemaradhatnak a babaváróról.

Ez egyben azt is előre vetíti, hogy a babaváró igénylési volumen jelentős mértékben visszaeshet jövőre, pedig ez historikusan jelenleg is alacsony szinten van. 2024 első negyedévében 59,8 milliárd forint volt a babaváró hitel volumene, aminél eddig csak 2023. első negyedévében mért alacsonyabb értéket (37,4 milliárd forint) a Magyar Nemzeti Bank, miközben a támogatás indulása óta átlagosan 127,8 milliárd forintot igényeltek negyedévente a párok.

A babaváró hitel marginalizálódása azért jelenthet problémát, mert bár egy szabad felhasználású konstrukció, a többség lakáscélra fordítja, például önerőként használja egy lakáshitelnél.

Scroll To Top