Elképesztő zuhanás Kínában, csak 30 percig volt nyitva Kínai tőzsde

Ma reggel ismét történelmi pillanatnak lehettünk tanúi, ugyanis a kínai tőzsde fennállása soha nem volt ilyen rövid ideig, mintegy 30 percig nyitva. A kereskedést a héten már másodszorra függesztették fel, miután a jegybank tovább gyengítette a jüant – Kovács Bálint, Equilor.

eses20141015A részvénypiac zuhanása a kínai jegybank hajnali döntésének volt betudható, miszerint a jüan dollárral szembeni középárfolyamát a nyitás előtt közel 0,5%-kal szállította lejjebb. Ilyen nagymértékű árfolyamgyengítést tavaly augusztus óta nem láthattunk, a középárfolyam pedig elérte a 2011-es mélypontot. A deviza újbóli leértékelése eladói hullámot keltett a piacokon, amely öngerjesztő folyamat lehet, a befektetői tőkekivonások ugyanis újabb lökést adhatnak a jüan gyengülésének.

A jegybank devizapiaci intervenciói a kínai versenyképesség fenntartását igyekeznek elősegíteni, ugyanis az elmúlt időszakban egyre több makroadat mutatta a gazdaság növekedés lassulását, valamint a külkereskedelmi pozíció zsugorodását.

A kínai kereskedés felfüggesztése miatt az ázsiai indexek jelentős mínuszokat mutatnak, amely meghatározhatja a délelőtti kereskedés irányát. Ezt erősíti az amerikai piacok tegnapi teljesítménye is, ugyanis a vártnál kedvezőbb munkaerőpiaci adat ellenére az S&P 500 és a DJIA indexek egyaránt 1,5%-ot estek. A 11 éves mélypontjára zuhanó olajár miatt az energiaszektor mutatta a legnagyobb gyengülést, de az S&P mind a 10 szektora a piros tartományban zárt.

Európában a Stoxx Europe 600 index 1,3%-os, míg a német DAX index 0,9%-os visszaesést mutatott.

Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top