Életbe lépett a tűzszünet Délkelet-Ukrajnában - Gazdasagportal.hu

Életbe lépett a tűzszünet Délkelet-Ukrajnában

A szembenálló felek közlése szerint életbe lépett a tűzszünet péntek délután Délkelet-Ukrajnában a szakadárok és az ország kormányának haderői között.

A tűzszünet életbe lépését megerősítette Ukrajna Nemzetbiztonsági Tanácsa és a Donyecki Népköztársaság katonai parancsnoka is.
A tűzszünet helyi idő szerint 18 órakor – magyar idő szerint 17 órakor – kezdődött. Az erről szóló megállapodás Minszkben jött létre, aláírói Ukrajna, Oroszország, a felkelők és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselői.
“Az emberélet a legnagyobb érték. Minden lehetségest és lehetetlent meg kell tennünk, hogy véget érjen a vérontás és az emberek szenvedése” – mondta Petro Porosenko ukrán elnök, miután bejelentette, hogy parancsot adott az ukrán fegyveres erőknek a fegyvernyugvásra este hattól kezdődően.
“A tűzszünet révén lehetővé válik, hogy nem csupán a polgári lakosság életét védhessük meg, hanem azokét az emberekét is, akik fegyvert ragadtak szülőföldjük és eszméik védelmében” – mondta Olekszandr Zaharcsenko, a felkelők által önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke.
“A tűzszünet nem jelenti azt, hogy felhagytunk volna elszakadási politikánkkal” – jegyezte meg ugyanakkor a Luhanszki Népköztársaság vezetője, Igor Plotnickij.(MTI)

Scroll To Top