Elemzők: továbbra is jelentős maradhat a külkereskedelem aktívuma

Jelentős maradhat a külkereskedelem aktívuma az idén az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy márciusban csökkent az export, és ennél nagyobb mértékben az import euróértéke.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett előzetes adatai szerint idén január-márciusban a kivitel értéke 19,9 milliárd euró (5885 milliárd forint), a behozatalé 18,2 milliárd euró (5370 milliárd forint) volt. Az export alig 0,1, az import 0,2 százalékkal volt kisebb a tavalyi első negyedévinél.
Márciusban az export euróban számított értéke 2,8, az importé 5,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az első becslés szerint a kivitel értéke 6,9 milliárd eurót (2074 milliárd forintot), a behozatalé 6,1 milliárd eurót (1842 milliárd forintot) tett ki.
A várakozásokat messze meghaladó, 753,4 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben márciusban, ami 164,5 millió euró javulást jelent az egy évvel ezelőtti 588,8 millió euróhoz képest – emelte ki Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője. Az első negyedévben összességében 20 millió euróval nőtt a külkereskedelmi többlet.
Az elemző szerint az export, illetve az import euróértékének visszaesését részben magyarázhatja a munkanaphatás, a külkereskedelmi aktívum javulásában pedig a cserearány javulása is szerepet játszhatott. Az export visszaesésének mértéke ugyanakkor nem tekinthető kedvezőtlennek, figyelembe véve, hogy márciusban a német export 4,2 százalékkal, az import 6,9 százalékkal csökkent az előző évihez képest – hangsúlyozta Suppan Gergely.
Az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra-indikátorok a recesszióból való kilábalás megtorpanását jelezték az európai gazdaságban. A gyengélkedő külső keresletet azonban a felfutó autóipari termelés részben ellensúlyozhatja, így idén a többlet elérheti a 7,4 milliárd eurót a tavalyi 6,82 milliárd euró többlet után – közölte az elemző.
Az aktívumot szerinte a cserearány javulása is növelheti a következő hónapokban. A belső kereslet élénkülhet az év második felében, ez azonban nem lesz olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolná a kereskedelmi többlet alakulását – tette hozzá.
Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szintén kiemelte, hogy a márciusi külkereskedelmi egyenleg lényegesen jobb lett a várakozásoknál, illetve az előző havinál is. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy euróban számolva az export és az import is visszaesett. Mivel a behozatal csökkenése lényegesen nagyobb volt, mint a kivitelé, ezért alakult ki a jelentősen pozitív egyenleg – közölte.
Az elemző továbbra is pozitív külkereskedelmi mérlegre számít, de hozzátette azt is, hogy az adatok továbbra is a gyenge gazdasági teljesítményt tükrözik majd, komolyabb fordulatra még várni kell.
Jobbágy Sándor szerint javulás az exportban az év második felében várható, az év egészét tekintve a kivitel emelkedhet. Kisebb növekedés az importban is valószínű. Az elemző úgy látja, hogy összességében a külkereskedelmi egyenleg továbbra is jelentős pozitívumot mutathat az év egészében, ami szerinte hasonló lehet a tavalyihoz. (MTI)

Scroll To Top