Elemzők: tovább csökken, de lassabban a munkanélküliség

Idén továbbra is a munkanélküliségi ráta csökkenésére számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik szerint azonban lassul a mérséklődés üteme.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint tovább nőtt a foglalkoztatottak száma: 2014 novembere és 2015 januárja között 4 millió 127 ezren dolgoztak, 141 ezerrel – 3,5 százalékkal – többen, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 7,4 százalékos volt a 2014. november és 2015. január közötti időszakban, 1,4 százalékponttal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi időszakban.
Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint nem meglepőek a KSH legfrissebb adatai, januárra minden évben emelkedik a munkanélküliség az előző, tavalyi utolsó negyedévhez képest – amikor 7,1 százalékos volt a munkanélküliség – szezonális hatás miatt, de ez az emelkedés átmeneti. Hozzátette: idén a munkanélküliség további csökkenésére számítanak, de az eddiginél lassabb ütemben.
A közfoglalkoztatottak létszáma a tavaly decemberi adatok szerint nagyjából 190 ezer volt, ez januárra valószínűleg csökkenhetett, a pontos adatok majd a kereseti statisztikában később lesznek elérhetőek – mondta. Meglepőnek nevezte, hogy a munkanélküliek száma az előző negyedévhez képest 11 ezerrel nőtt, az előző évhez képest viszont jelentős, közel 1,5 százalékpontos csökkenést mutatnak az adatok. A kormányzat a közmunkaprogramok bővítéséről még nem tett bejelentést, a magánszektor dinamikus fellendülése még várat magára, ezért lassul a csökkenés dinamikája – magyarázta.
Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint összességében a foglalkoztatás további emelkedésére, és a munkanélküliségi ráta csökkenésére lehet számítani az idei év közepétől.
Az elemző közölte: a munkakínálat, azaz a gazdasági aktivitás növekvő trendje továbbra sem tört meg, bár az utolsó pár hónap adatai egy kis lassulást mutatnak. A kínálat emelkedésének hátterében szerinte elsősorban a nyugdíjkorhatár emelése, a rokkantnyugdíjazás szigorítása állhat.
Megjegyezte, hogy a munkaintenzív építőipari termelés visszaesése némi csökkenést eredményezett a munkakeresletben a tavalyi év végén, ezáltal a foglalkoztatás az előző hónapokhoz képest kismértékben csökkent, míg az előző év azonos időszakához képest lassult az emelkedés. Az építőipart leszámítva a többi ágazat viszonylag optimista a saját munkakeresletével kapcsolatban. Emellett a közmunkaprogramokban foglalkoztatottak létszáma is várhatóan további 50 ezerrel emelkedik – jelezte.(MTI)

Scroll To Top