Elemzők: politikai nyomás állhat az OPEC döntés hátterében

Politikai nyomás, valamint eltérő termelői érdekek állhatnak a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) csütörtöki döntésének hátterében az MTI által megkérdezett szakértők szerint.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője elmondta: elképzelhető, hogy az olajkitermelési kvóta megtartása főként Oroszországnak szánt üzenet, mivel az alacsonyabb világpiaci olajárak gazdasági nehézséget okozhatnak az oroszoknak, így még az amerikai olajipar számára is kedvező a döntés, az átmeneti hátrány ellenére.
Az OPEC tagországok viszont rendkívül olcsón termelik az olajat, ezért számukra még mindig profitábilis az iparág.
A nemzetközi olajárak további csökkenése a magyar piacon is megmutatkozik majd, a benzin ára akár további 10-15 százalékkal is csökkenhet az elkövetkező időszakban – mondta az elemző.
Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a piac a nyomásgyakorlás ellenére is, a kereslet-kínálat kiegyenlítődése által végül stabilizálódni fog.
Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője kifejtette: ugyan a piac 0,5-1 millió hordós csökkentésre számított, voltak tartásra szóló előrejelzések is. Úgy vélte, a döntés hátterében valószínűleg a termelők eltérő érdekei állnak.
Az AP amerikai hírügynökség által idézett szakértők szerint a termelés szinten tartása mögött az OPEC legerősebb és legnagyobb befolyással rendelkező tagja, Szaúd-Arábia “mesterkedése” állhat. Megfigyelők szerint a szaúdiak abban bíznak, hogy olyan alacsony szintre kerül a kőolaj ára, ami mellett már nem lehet nyereséggel palaolajat kitermelni. Ez pedig – legalábbis elvben – arra kényszerítheti a palaolaj kitermelőket, hogy leállítsák a bányászatot, ami viszont újraélesztené az OPEC egykori nagy befolyását az energiapiacon.
Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza álláspontja szerint az árfolyam alacsonyan tartásával az OPEC szándéka feltételezhetően az Egyesült Államok olajkitermelésének ellehetetlenítése. A kartellen belül azonban több országnak, Venezuelának, Líbiának és Iránnak törékeny költségvetése miatt minden lehetőséget ki kell használnia bevételei növelésére, így számukra különösen kedvezőtlen az árverseny – olvasható a pénzintézet MTI-hez eljuttatott közleményében.
Ezzel szemben, a nagyobb tartalékkal rendelkezők, mint Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia szívesen nehezítik tovább az amerikai kitermelők helyzetét azzal, hogy engedik a piaci erőket érvényesülni, hiszen mindez az olaj árának további csökkenését eredményezi – véli a közgazdász.
A bank közleménye szerint az amerikai palaolaj-kitermelés nyereségességéhez relatíve magas olajár szükséges, azonban az utóbbi évek újításai, technológia fejlesztései a korábbinál lejjebb tolták a fedezeti pontot. Becslések szerint a WTI típusú kőolaj árának sokáig kellene 70 dollár alatt maradnia ahhoz, hogy az ténylegesen ártson az amerikai kitermelésnek.
Egyes tanulmányok szerint ugyanakkor a palaolaj termelése 60 dolláros olajárnál már nem lenne kifizetődő.
Az OPEC csütörtöki ülésén úgy döntöttek, hogy nem változtatnak a napi 30 millió hordós olajkitermelési kvótán, és nem határoznak meg célárat a kőolajra, ami eddig hordónként 100 dollár volt.
Egy órával az OPEC döntés után, 17 óra körül a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 3,85 dollár (5,20 százalék) csökkenéssel 70,24 dolláron állt.(MTI)

Scroll To Top