Elemzők: az autóipari leállás miatt esett az export

Az Erste és az ING elemzői szerint főként az augusztusi autóipari leállás miatt esett a magyar export a nyár utolsó hónapjában.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatai szerint augusztusban az export és az import is visszaesett: a kivitel euróban számolt értéke 4,1, az import 0,5  százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A külkereskedelmi termékforgalom 270 milliós többlete 226 millióval kevesebb a tavaly augusztusinál.
Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: a magyar külkereskedelmi aktivitás hirtelen esése, csakúgy mint az ipari termelésé, csupán az Audi gyárleállás egyszeri hatása. Az import 0,5 százalékos csökkenése szintén az Audihoz köthető, mivel az autógyártó cég nagyrészt import alkatrészekből dolgozik. Az elemző szerint az augusztusi adatok rámutatnak arra, hogy a magyar gazdaság rendkívül kiszolgáltatott az egyes gazdasági szereplők aktivitásának.
Az év első 8 hónapjában a külkereskedelmi mérleg ugyan csak kicsivel, 10 millió euróval nagyobb többletet hozott tavalyhoz képest, a forintban számolt aktívum az idén várhatóan jelentősen nő a 4 százalékos forintgyengülés miatt – jelezte Gabler Gergely.
Balatoni András, az ING elemzője is úgy vélte, hogy részben az augusztusi autóipari leállás, részben pedig  a gyengébb európai konjunktúra okozta a jelentős exportcsökkenést. A szakértő az MTI-nek elmondta: a belső kereslet növekedése továbbra is hajtja az importot, amelynek bővülése meghaladhatja az exportnövekedést, így a következő hónapokban csökkenhet a külkereskedelmi mérleg többlete. Év végére az elemző 5,3 milliárd eurós külkereskedelmi többlettel számol.
Az elemző szerint a trendadatokból az látható, hogy az import dinamikája meghaladja az exportét, vagyis a behozatal egy ideje jobban nő mint az export. Balatoni András szerint a korábbi, nagy működőtőke beáramlás csak késleltette ezt a folyamatot.(MTI)

 

Scroll To Top