Egyiptomi tüntetések – Londoni elemzők: a fő stratégiai kockázat a Szuezi-csatorna

A hatalmas egyiptomi kormányellenes megmozdulások nyomán kezd aggályossá válni a stratégiai fontosságú Szuezi-csatorna biztonsága, bár továbbra is a válság politikai megoldása a legvalószínűbb forgatókönyv – vélekedtek keddi helyzetértékeléseikben londoni szakelemzők.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays energiapiaci elemzőstábja szerint a globális energiahordozó-piac számára a nagy kérdés az, hogy a demonstrációk okozhatnak-e fennakadásokat a csatorna forgalmában, tekintettel az útvonal fontosságára a Perzsa-öböl térségéből Európába szállított olaj, illetve ez Európa és Ázsia közötti tengeri áruforgalom szempontjából.
A ház adatai szerint a globális tengeri kereskedelem 8 százaléka, a nyersolajforgalom 4,5 százaléka, a tengeren szállított cseppfolyósított földgáz 14 százaléka áramlik át a Szuezi-csatornán.
A csatorna teljes lezárása nagyon nehéz lenne az egyiptomi hadsereg támogatása nélkül, és nincsenek jelek arra, hogy a hadvezetésnek szándékában állna egy ilyen drasztikus lépés, amivel egyébként égetően szükséges devizabevételektől fosztaná meg az egyiptomi gazdaságot.
A fő aggodalomforrás az, hogy a tiltakozók próbálkozhatnak a Szuezi-csatorna kereskedelmi használatának nehezítésével, például kikötőkben várakozó hajók vagy külföldi kikötői munkások megtámadásával olyan kulcsfontosságú kikötővárosokban, mint Port-Szaíd, ahol szintén nagyarányú megmozdulások zajlanak – áll a Barclays keddi londoni elemzésében.
A ház szakértői felidézik, hogy a tüntetők márciusban is kísérletet tettek a forgalom akadályozására motorcsónakok elkötésével.
Az átmenő forgalmat a mostani megmozdulások egyelőre nem érintik, ám a helyzet könnyen romolhat, és a Líbiából más országokba, köztük Egyiptomba is áramló fegyverek növelték a kockázatát valamely súlyos biztonsági incidens bekövetkeztének – hangsúlyozzák a Barclays szakelemzői.
Egy másik globális pénzügyi szolgáltató csoport, a JP Morgan londoni befektetési részlegének stratégiai elemzői keddi értékelésükben mindazonáltal úgy vélekedtek, hogy még mindig a politikai megoldás a legvalószínűbb forgatókönyv a jelenleg egyiptomi válság kimenetelére, Mohamed Murszi egyiptomi államfő mandátumának sorsáról pedig a legnagyobb eséllyel népszavazás dönthet.
A ház szakelemzői szerint a referendum előtt parlamenti választásokra kerülhet sor.
A JP Morgan szakértői kiemelték, hogy a jórészt lakossági kisbefektetők által dominált egyiptomi tőzsde árfolyamindexe június utolsó hete óta hozzávetőleg 10 százalékot emelkedett. A cég szerint ez valószínűleg azt a lakossági várakozást tükrözi, hogy a válságra rendezett körülmények között születik olyan megoldás, amely csökkenti az elnöki hatalmat.
Jóllehet a rövid távú bizonytalanságok erősödtek, a jelenlegi politikai válság ilyen kimenetele stabilizálhatja Egyiptom középtávú kilátásait – jósolták keddi elemzésükben a JP Morgan londoni stratégái.(MTI)

Scroll To Top