Egy ajánlat érkezett a szerbiai acélgyár megvásárlására

Egy ajánlat érkezett Szerbia egyetlen acélgyára, a szendrői üzem megvásárlására a március 30-i határidőig, a kínai HBIS (Hebei Iron and Steel) fejezte ki vásárlási szándékát a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) értesülése szerint.

Amennyiben az ajánlat megfelel, a kínai cégnek előbb uniós engedélyt kell szereznie, amely lehetővé teszi működését Európában. A tervek szerint a kínai fél a vásárlás után egy acélcsöveket gyártó üzemet is felépítene, további 300 millió euró befektetésével.
A szendrői acélgyárat eddig már háromszor próbálták meg eladni, ám a kísérletek kudarcba fulladtak. A gyárat ezúttal a becsült értékének a feléért, 45,7 millió euróért (14,32 milliárd forint) szeretnék értékesíteni.
A vállalatot tavaly óta holland szakértői menedzsment vezeti a kormány felügyelete és ellenőrzése mellett. A szerb állam a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött 1,2 milliárd euróról szóló, hároméves készenléti hitelmegállapodás részeként megvonta a támogatást a veszteséges vállalattól. Belgrád korábban évi 120 millió dollárral szubvencionálta az üzemet.
A gyár több mint ötezer embert foglalkoztat. Maximális kapacitása 2,2 millió tonna acél, ennyit azonban soha nem termelt még, a legjobb éve 2006 volt, amikor a termelés elérte az 1,7 millió tonnát. 2014-ben 560 ezer tonnát, tavaly pedig ennél valamivel több acélt termeltek.
A szendrői acélgyárat először 2003-ban adták el, miután csődbe ment. Az amerikai US Steel 23 millió dollárért vásárolta meg, a vállalat 2012-ig az ország egyik legnagyobb exportőre volt, Szerbia teljes kivitelének 13 százalékát adta. 2012-ben a szerb kormány jelképes összegért (1 dollárért) vásárolta vissza, hogy megmentse, a US Steel ugyanis a csökkenő kereslet és az acél árának esése miatt bezárta volna a gyárat, és ezzel több ezren váltak volna munkanélkülivé.(MTI)

Scroll To Top