Ebola – Uniós koordinátor hangolja majd össze a tagállamok lépéseit

Az Európai Unió külügyminiszterei egyetértenek abban, hogy a tagállamok ebolajárvány elleni erőfeszítéseit, felajánlásait összehangolandó egy közös uniós koordinátort nevezzenek ki – közölte a tárcavezetők tanácskozását követően Laurent Fabius francia külügyminiszter.

“Az elkövetkező napokban a személyt is megnevezzük” – jelentette ki Fabius.
A leendő koordinátor Brüsszelben, az EU Vészhelyzeti Koordinációs Központjában dolgozik majd.
A francia külügyminiszter szerint a halálos áldozatok számának “exponenciális” emelkedése súlyos aggodalomra ad okot.
A neve elhallgatását kérő egyik diplomata korábban úgy nyilatkozott, hogy a bár az Európai Unió jogkörei egészségügyi kérdésekben, így a járványellenes fellépés terén is meglehetősen korlátozottak, a kérdésért felelős eseti munkacsoport mindennap összeül és egyeztet, folyamatos a koordináció és az úgynevezett bevált gyakorlatok megosztása az országok között. Mint fogalmazott: a félelem jó szervező erő, miután “mindenkin úrrá lesz”.
A diplomata arra is kitért, hogy a három legsúlyosabban érintett országot orvosokkal és felszereléssel kell a leginkább segíteni, valamint – miután Nigériában, úgy tűnik, sikerül megfékezni a kór terjedését – rámutatott arra is, hogy Sierra Leonéban és Libériában az is jelentős probléma, hogy az állam nem képes ellátni feladatait ezen a téren, és sok esetben már az embereknek segíteni akaró orvosok és önkéntesek testi épségét is védeni kell.
A tanácskozás zárónyilatkozata szerint az Európai Unió úgy ítéli meg, hogy összehangoltabb, egységes fellépésre van szükség a kór terjedése ellen, az érintett országoknak pedig minden szükséges segítséget meg kell adni.(MTI)

Scroll To Top