Ebola – Obama szerint lehetnek még újabb megbetegedések az Egyesült Államokban

Mindaddig lehetnek még újabb ebolás megbetegedések az Egyesült Államokban, ameddig Nyugat-Afrikában nem sikerül megfékezni a járványt – jelentette ki szerdán a washingtoni Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök, amikor a járvány sújtotta országokból visszatért egészségügyi önkéntesek csoportját fogadta.

Az elnök az élő adásban közvetített beszédében megismételte korábbi álláspontját, amely szerint az Egyesült Államokat úgy lehet a leghatékonyabban megóvni az ebolától, ha a járványt a forrásánál fojtják el. Obama a nemzeti érdek mellett Amerika különlegesnek mondott mivoltát is felemlegette, hangsúlyozva, hogy hazája olyankor is a rászorulók segítségére siet, ha más nem tud, vagy nem akar.
Az elnök védelmébe vette a járvánnyal kapcsolatban elfogadott szövetségi irányelveket, amelyek nem írnak elő sem beutazási tilalmat a járvány sújtotta országokba, sem pedig azt, hogy az onnan visszatérő egészségügyi alkalmazottakat elkülönítsék. Obama, aki szerint a szövetségi fellépés az ebola elleni harc négy évtizedének tudományos tapasztalatain alapul, óvott attól, hogy a túlzott szigorral elriasszák el az egészségügyi önkénteseket a járvány leküzdéséhez nélkülözhetetlen szerepvállalástól.
„Tudjuk, hogyan kezeljük ezt a betegséget” – jelentette ki Obama az amerikai közvéleményben kialakult félelmek eloszlatására, hozzátéve, hogy eddig még mind a hét, az Egyesült Államokban kezelt amerikai beteget sikerült meggyógyítani.
Obama gyakran szólal meg a témában, és ennek hátterében egyfelől az áll, hogy az Egyesült Államokban országszerte nyugtalanságot keltett annak a két dallasi nővérnek a megfertőződése, aki egy ebolában elhunyt beteget ápolt, másfelől pedig a járvány a jövő keddi „félidős” választások kampánytémájává vált.
A republikánusok az elmúlt hetekben azzal vádolták az elnököt, hogy nem fordít elegendő figyelmet az ebola elleni küzdelemre, a demokraták pedig az ellenzéki párt hibájául rótták fel, hogy az általa kikényszerített költségvetési megszorítások miatt csökkent a járvány elleni fellépés ügyében illetékes szövetségi közegészségügyi intézmények büdzséje is, és hogy az országnak már egy éve nincs tisztifőorvosa.
A keddi politikai erőpróba nyomán a legtöbb elemzői előrejelzés szerint a republikánusok tovább növelhetik többségüket a képviselőházban, és megszerezhetik a szenátus feletti ellenőrzést is.
(MTI)

Scroll To Top