Ebola – A járvány nem kapta meg a jelentőségének megfelelő figyelmet, ezért válhatott globális fenyegetéssé.

Globális biztonsági kérdésnek tekinti a nyugat-afrikai Ebola-járványt az Európai Parlament (EP) – derül a plenáris ülésen csütörtökön elfogadott állásfoglalásból.

A dokumentum szerint a járvány nem kapta meg a jelentőségének megfelelő figyelmet, ezért válhatott globális fenyegetéssé.
A járvány sújtotta országok társadalmi és gazdasági összeomlás felé haladnak, ezért meg kell fontolni katonai egységek bevetését az ENSZ égisze alatt és fel kell gyorsítani a gyógyszerekhez való hozzáférést – áll a dokumentumban, amely szerint anyagi és egyéb forrásokra, többek között képzett munkaerőre és logisztikai erőforrásokra is sürgősen szükség van.
Az EP úgy véli, a járvány sújtotta országokban élelmiszer- és ivóvízhiány lépett fel, a kereskedelem összeomlása, a repülőgép-forgalom leállása és a betakarítás elmaradása miatt pedig a gazdaság összeomlása fenyeget. A határozat szerint a zavargások, a lakosság menekülése és a káosz csak felgyorsítja a vírus terjedését. A járvánnyal ráadásul súlyosan elégtelen egészségügyi rendszerek próbálnak szembeszállni, amelyeknek sürgősen segítségre van szükségük – teszik hozzá az elfogadott állásfoglalásban a képviselők.
Az EP strasbourgi plénuma által elfogadott szöveg arra kéri az Európai Bizottságot, mérje fel a szükségleteket, és dolgozzon ki terveket arra vonatkozóan, hogyan lehetne segíteni az érintett országoknak. A dokumentum szerint az uniós légitársaságoknak légi hidat kellene létrehozniuk, az Afrikai Uniónak pedig átfogó tervvel kellene előálljon, mert a válság egyre nagyobb méreteket ölt, és átpolitizálódik.(MTI)

Scroll To Top