Donyeck és Luhanszk szakadárjai kikiáltották a függetlenséget, Donyeck Oroszországhoz csatlakozna

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által létrehozott “donyecki, valamint luhanszki népköztársaságok” egyoldalúan kinyilvánították hétfőn Ukrajnától való függetlenségüket az előző nap a régiók önállóságáról tartott népszavazások eredményére hivatkozva.

“A kijevi junta önkényétől és véres diktatúrájától, a fasizmustól és a nacionalizmustól független, saját utat választottunk, mégpedig a szabadság, a törvény diadalának útját” – jelentette ki Valerij Bolotov, Luhanszk megye önjelölt “népi kormányzója”.
Denisz Pusilin, a “donyecki népköztársaság” társelnöke azt kérte Moszkvától: vegye fontolóra Donyeck megye beolvasztását Oroszországba.
Pusilin donyecki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a vasárnapi referendum eredménye alapján mostantól a “donyecki népköztársaság” szuverén állam. Az Oroszországhoz intézett kérés alátámasztásául a szeparatista vezető “a nép akaratára” és a “történelmi igazságra” hivatkozott.
“A donyecki nép mindig az orosz világ része volt. Számunkra Oroszország történelme a mi történelmünk” – tette hozzá.
A politikus azt is közölte, hogy május 25-én nem engedik megrendezni az ukrajnai elnökválasztást a területükön, és nem terveznek népszavazást a jövő héten az Oroszországhoz csatlakozásról.
A kiáltvány szerint, amelyet Pusilin felolvasott, a “donyecki népköztársaság” állami vezetésének legfelsőbb szerve a legfelső tanács lesz. E testületet a donyecki szeparatisták kormánya és biztonsági tanácsa hoz létre közösen. A szakadár vezető hozzátette: az új államképződmény vállalja, hogy “szavatolja a lelkiismereti szabadságot minden hagyományos vallási felekezetnek, és tiszteletben tartja a hagyományos vallási nézeteket”.
A szakadárok adatai szerint Donyeck megyében 75 százalékos részvételi arány mellett a résztvevők 89 százaléka, Luhanszkban pedig 81 százalékos részvételi arány mellett a voksolók 94-98 százaléka fejezte ki támogatását. A szavazólapokon az a kérdés állt, hogy “Támogatja-e Ön a donyecki (illetve luhanszki) népköztársaság állami önállóságát?”
Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő viszont belügyi és szakértői adatokra hivatkozva viszont azt mondta, hogy lényegesen alacsonyabb, Luhanszk megyében 24 százalék körüli, Donyeck megyében pedig valamivel több mint 32 százalékos volt a valós részvétel a referendumon.
Előzőleg a Kreml sajtószolgálata úgy reagált a Donyeck és Luhanszk megyében megtartott népszavazások eredményére, hogy Oroszország tisztelettel viszonyul a két kelet-ukrajnai megye lakosainak akaratnyilvánításához. Hozzáfűzte, Moszkva arra számít, hogy ezután civilizált párbeszéd kezdődik a kijevi hatóság képviselőivel.
Közben felröppentek olyan hírek is az ukrán médiában, hogy a Donyeck megyei szeparatisták között hatalomváltás történt, és a szlovjanszki fegyvereseket vezető, az ukrán biztonsági szolgálat által leleplezett orosz titkosszolgálati ügynök, Igor Sztrelkov, valódi családnevén Girkin emberei vették át döntéshozói hatalmat. Ezt később cáfolta Roman Ljahin, a donyecki szakadárok választási bizottságának elnöke, akit a hírek szerint szintén megfosztottak tisztségétől.
Dmitro Timcsuk ukrán katonapolitikai szakértő, újságíró, az “Információs Ellenállás” nevű szervezet koordinátora közölte, hogy Szlovjanszk városánál két szeparatista fegyveres csoport – összesen mintegy húsz ember – tűzharcba keveredett egymással.(MTI)

Scroll To Top