Donald Trump amerikai elnök új kabinetfőnököt nevezett ki

Donald Trump amerikai elnök Mark Meadows észak-karolinai republikánus képviselő személyében új kabinetfőnököt nevezett ki – azt az elnök maga jelentette be péntek este a Twitteren.

“Hosszú ideje ismerem Markot, és dolgozom vele együtt, és a viszonyunk nagyon jó” – írta a mikroblogban az elnök.
Bejelentette egyben, hogy Mick Mulvaney ügyvezető kabinetfőnök az Egyesült Államok észak-írországi különmegbízottja lesz.
Bár az amerikai sajtóban régóta keringtek hírek Mulvaney távozásáról, a bejelentést az első kommentárok mégis meglepetéssel fogadták.
Mulvaney 2019 januárjában váltotta John Kellyt e poszton, bár a megbízatást mindvégig ügyvezetőként töltötte be. A kabinetfőnöki munka mellett igazgatóként ő irányította a Fehér Ház költségvetési hivatalát is. Egyelőre nem derült ki, hogy a költségvetési igazgatói posztot megtartja-e, vagy ezt a feladatkört a helyettese, Russell Vought veszi át.

A 61 esztendős Mark Meadowst Donald Trump egyik legodaadóbb híveként tartják számon az amerikai politikai életben, kivált azóta, hogy többször erőteljesen védelmébe vette az elnököt a demokraták által indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) során. Amerikai sajtóértesülések szerint Trump még csütörtökön felhívta telefonon, hogy felkérje a posztra. A személycserére feltételezhetően maga Mulvaney is számított, mert pénteken nem ő utazott el az elnökkel a floridai Mar-a-Lago countryklubba, hanem a helyettese, Emma Doyle.
Az első elemzések szerint Trump arra a következtetésre jutott, hogy Mulvaney már nem tartja megfelelően kézben az ügymenetet a Fehér Házban. Döntésével erősíteni kívánja a munka hatékonyságát. Valószínűleg ezt a célt szolgálja az is, hogy hétfőn visszatér a Fehér Házba Hope Hicks volt kommunikációs igazgató, aki ezúttal az elnök tanácsadójának és vejének, Jared Kushnernak lesz a főtanácsadója.(MTI)

Scroll To Top