Dinnye, te drága

A dinnye is nehezebb lett, már ami a piacra jutást illeti. Még várni kell a 99 forintos dinnyeárra, amit a termelők egyáltalán nem bánnak. Kóstoltatás elmarad.

A nyár gyümölcsslágere a görögdinnye, ami sokak szerint finomabb, mint a fagyi (persze, meleg időjárás közepette és lehűtve). De hát ez a nyár más, mint a többi. A legutóbbi statisztika szerint júniusban a gyümölcsárak 40%-kal voltak nagyobbak az egy évvel korábbinál, súlyos károkat okozott a kedvezőtlen időjárás, sok gyümölcsféleség elfagyott.

Az Agrárkamara értékelése szerint a változékony időjárás miatt a magyar görögdinnye idén kicsit megkésve, július 15-20. között ért be, és szeptember 15-ig elérhető lesz az üzletekben, piacokon. Csökkent a belföldi görögdinnye termőterülete, a korábbi években jellemző 4.500-4.800 hektárról 4000 hektárra. A koronavírus-járvány hazai megjelenése ráadásul éppen a dinnyeültetés időszakára esett, ezért több termelő a bizonytalan jövőtől félve csökkentette a termőterületeit a tervezetthez képest.

Van különbség az árakban

A görögdinnye ára a szezon indulását követően fokozatosan csúszik lefelé. Korábban gondot okozott az import és a hazai kínálat ütközése, a kritikus szint, lélektani határ a 100 forintos akciós ár volt, ami lehúzhatta a piacot. De hát ehhez az is hozzátartozott, hogy ha drágábban nem fogyott a dinnye, akár az időjárás, akár más miatt, akkor már az átadási árak is ereszkedtek lefelé. És nehéz lett volna ezekben az esetekben magasabban tartani a bolti árat.

Megnéztük, hogy július utolsó hetét milyen árakkal indították a nagyobb áruház láncok. Különbségek, mint mindig, most is akadnak, hiszen a pillanatnyi dinnyepiaci helyzet mellett üzletpolitika kérdése is, ki mikor mennyiért adja a dinnyét. És a beszállítók árajánlata a láncok felé is sokat számít, hiszen ha az exportjuk, ami egyébként sokat számít, akadozik, akkor a piacuk is csak döcög.

A bejegyzés összeállításakor a következő görögdinnye árakat találtuk az áruházak honlapján:

Penny 125.- (179.-) szórólap
Auchan 148.- (199.-) hipermarket, webáruház
Tesco 149.-  (199.-) webáruház
CBA Príma 199.- webáruház
Spar 249.- webáruház
kifli.hu 299.- webáruház
G’Roby 299.- webáruház
Forrás: áruházi honlapok, 2020. július 23., zárójelben: eredeti ár

Az Aldinál nincs műsoron a kiemelt ajánlatok között a görögdinnye.

Kóstoltatás nyilván a járványhelyzet miatt nincs.

(blokkk.com)

Scroll To Top