Dinamikusan nő a török turisták száma Magyarországon

Dinamikusan nő a török turisták száma Magyarországon, a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számában a 2004-es értékhez képest a 2013-as számok 151,6 százalékos növekedést mutatnak: több mint 56 ezer vendég töltött el 120 ezer 279 vendégéjszakát – közölte a Magyar Turizmus (MT) Zrt. piacfejlesztési menedzsere az MTI érdeklődésére abból az alkalomból, hogy a közmédia szerdán török tematikus napot tart.

Czunyi Tímea hozzátette: ez az arány a szállodákban eltöltött vendégéjszakáknál is hasonlóan alakult, itt 150,4 százalékos növekedés tapasztalható.
Véleménye szerint jövőre akár 10 százalékos növekedéssel is lehet számolni, mivel idén az első 8 hónapban a vendégéjszakák száma már több mint 6 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest. A Turkish Airlines már napi három járatot közlekedtet Isztambulból Budapestre, ami szintén hozzájárulhat a növekedéshez és egyre többen érkeznek üzleti céllal is az országba.
Kitért arra: a 4 évvel ezelőtt kezdődött munka eredményes volt, hiszen számos szakmai és közönségvásáron vettek részt, amellyel több százezer érdeklődőt értek el a nemzeti standon. Idén december elején Izmirben lesz turisztikai vásár, amelyen az MT Zrt. Magyarországot népszerűsíti.
Tapasztalataik szerint a Törökországból utazók szeretik az országot, pozitív érzelmeket táplálnak iránta. A turistáik 80 százaléka jellemzően a Bécs-Prága-Budapest háromszöget látogatja a régióban egyhetes utazással, ebből 2-3 éjszaka jut a magyar fővárosra – mondta Czunyi Tímea. Hozzátette: azon dolgoznak, hogy a turisták a vidéki városokat – például Pécset vagy Szigetvárt – is megismerjék, ahol török emlékekkel is találkozhatnak. A török beutazó turizmusnak lendületet adhat az is, hogy a török kormány támogatja az egykori Oszmán Birodalom emlékhelyeinek felújítását – mondta.
Kiemelte, hogy az Euromonitor International nemzetközi kutatóintézet szerint Törökország a dinamikusan növekvő küldőpiacok közé sorolható: az ország lakossága 2012-ben 28,8 millió külföldi utazást tett, ami 2,5 százalékos növekedés az előző évhez képest és a turistáik 10 százalékkal többet, 11,9 milliárd török lírát költöttek.
A török küldőpiac fontos jellemzője, hogy a középosztály egyre nagyobb érdeklődéssel fordul a külföldi utazások felé, amelyeknél a légi közlekedés dominál, 2012-ben 53,9 százalékos részesedéssel. A repülőjegyárak és a közvetlen légi összeköttetés a vízum mellett meghatározóak az utazási döntéshozatalban. Bár sokan tájékozódnak az interneten és több online utazási iroda van jelen a piacon, az utazásközvetítők szerepe kiemelkedő. A kiutazó turizmus szempontjából fontos információ, hogy a török lakosság éves szinten 28,5 nap szabadságra jogosult, ezen belül 14 nap fizetett szabadság és 14,5 ünnepnap.
A legtöbben, az utazók 43,6 százaléka a 25–34 éves korosztályból kerül ki. Az 50–64 év közöttiek aránya 15,8 százalék, a 15–24 év közöttieké 14,5 százalék. Az utazások erős szezonalitást mutatnak: az utazók 16,6 százaléka augusztusban kelt útra 2012-ben, ezt július (13,6 százalék) és szeptember (13,5 százalék) követte.
Az intézet előrejelzése szerint a török kiutazó turizmus 2017-ig még dinamikusabban, átlagosan évi 7 százalékkal bővül.(MTI)

Scroll To Top