Devizaperek – Elutasították az Eger és Vidéke keresetét első fokon - Gazdasagportal.hu

Devizaperek – Elutasították az Eger és Vidéke keresetét első fokon

Elutasította a Fővárosi Törvényszék hétfőn első fokon az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet keresetét, amelyet a magyar állammal szemben a devizahitel-szerződések ügyében nyújtott be.

A takarékszövetkezet perében a törvényszék szeptemberben az Alkotmánybírósághoz fordult azzal, hogy a devizahitel-szerződések egyes kérdéseit rendező – a per alapjául szolgáló törvény ellentétes az alaptörvénnyel. Az Alkotmánybíróság novemberben kihirdetett határozatában elutasította a bíróság beadványát, így a korábban felfüggesztett per folytatódhatott.
A bíró a hétfői határozatban egyúttal 254 ezer forint perköltség megfizetésére is kötelezte a felperes pénzintézetet. Hozzátette: az ítélet ellen 8 napon belül lehet fellebbezni, 2,5 millió forint illeték befizetése mellett.
A szóbeli indoklás szerint a takarékszövetkezet általános szerződési feltételei (ászf) egyik vizsgált időszakban sem feleltek meg az átláthatóság, az egyértelmű és érthető megfogalmazás és a tételes meghatározás elveinek. Olyan általános fogalmakat tartalmaznak, amelyek a fogyasztók számára nem voltak követhetők, az oklisták nem voltak zártak – mondta a bíró. Az ítélet szerint 2009. augusztus 1. napja után már jobban megfelelt az ászf a törvényi feltételeknek, a felmondhatóság elve már érvényesült ekkor. Azonban a szimmetria, a ténylegesség és arányosság elveinek ekkor is csak részben felelt meg a felperes ászf-je – közölte a bíró. (MTI)

Scroll To Top