Devizahitelek – Teljes egészében elutasította a bíróság Cetelem keresetét

Az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatva, teljes egészében elutasította a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Cetelem Bank Zrt. keresetét kedden.

Az elsőfokú bíróság szeptember 3-án kihirdetett nem jogerős ítéletében részben helyt adott a pénzintézet keresetének, mivel megállapítása szerint bizonyos időszakokban megfeleltek a tisztességesség törvényi kritériumainak a bank euróalapú személyi kölcsöneinek általános szerződési feltételei (ászf).
A másodfokú, jogerős határozat rövid indoklásában a bíró elmondta: a törvényi feltételeknek együttesen kellett maradéktalanul érvényesülniük a tisztességesség megállapításához. A pénzügyi intézmény ászf-jei nem felelnek meg elsődlegesen az átláthatóság követelményének, egyes elemeinél nem tudni, hogy miért, mikor, milyen mértékben kerülhet sor az egyoldalú szerződésmódosításra, ezért a bíróság teljes egészében elutasította a bank keresetét. A másodfokú bíróság megállapította: az első fokon eljáró törvényszék eleget tett indoklási kötelezettségének. Lényeges eljárási szabálysértést nem találtak – tette hozzá. A bíró közölte azt is, hogy az elsőfokú bíróság elutasította a pénzintézet kérelmét, hogy az Alkotmánybírósághoz (Ab) és az Európai Unió Bíróságához forduljon, amelyet az ítélőtábla nem bírálhatott felül. A tanács elnöke elmondta: a másodfokú bíróság sem látott lehetőséget a tárgyalás felfüggesztésére, figyelemmel arra, hogy más ügyekben a bíróság az Ab-hoz fordult. A felfüggesztés törvényileg nem lehetséges, amíg le nem zárul jogerősen az Ab előtt folyamatban lévő eljárás – jegyezte meg a bíró.(MTI)

Scroll To Top