Devizahitelek – Romániában újabb bank ajánlott átmeneti könnyítést frankhiteleseinek

Romániában a görög kézben lévő Banca Romaneasca hétfőn átmeneti könnyítést ajánlott fel frankhiteleseinek, akik három hónapig az eddiginél mintegy 0,8 százalékkal alacsonyabb kamattal törleszthetik svájci frankban felvett hiteleiket.

A bank úgy döntött: a következő három hónapban a jelenleg -0,954 százalékon (negatív tartományban) lévő frank Libor kamatlábat veszi alapul, egészen addig, amíg a londoni piacon közzéteszik a frank globális irányadó bankközi kamatlábának új értékét.
Romániában hat bank 75 ezer lakossági ügyfele került nehéz helyzetbe a svájci frank váratlan erősödése miatt. Az érintett bankok többsége kisebb-nagyobb mértékű átmeneti könnyítést ajánlott frankhiteleseinek.
Eddig az OTP Bank Romania a törlesztőrészletek kamatának 1,5 százalékkal való ideiglenes csökkentését ajánlotta fel frankhiteleseinek, a Volksbank romániai frankhitelesei három hónapig tavalyi árfolyamon fizethetik törlesztőrészleteiket, a Raiffeisen romániai bankja pedig a júniusban esedékes félszázalékos kamatcsökkentés előrehozásával próbált könnyíteni frankhitelesei helyzetén.
A Mediafax hírügynökség szerint a 75 ezer frankhiteles csaknem harmada azzal a Bancposttal kötött hitelszerződést, amely még semmilyen intézkedést nem jelentett be. A frankhitelesek 24 százaléka a Volksbanktól, 20 százaléka a Pireus Banktól, 11 százaléka a Raiffeisentől, 7 százaléka a Banca Romaneascától és két százaléka az OTP-től vett fel hitelt.
Vasárnap tüntetést rendezett a romániai frankhitelesek szövetsége Bukarestben, a hitelek lejre váltását követelve. A tüntetők petícióban sürgették egy olyan jogszabály elfogadását, amely lehetővé tenné, hogy a devizahitelesek az eredeti árfolyamnál legfeljebb 20 százalékkal magasabb árfolyamon lejre váltsák hitelüket, a kamatfeltételek és a teljes hiteldíjmutató (THM) megváltoztatása nélkül. A román kormány azonban már korábban közölte: nem akar semmilyen megoldást kötelezővé tenni a bankok számára.
A román nemzeti bank (BNR) becslése szerint a romániai bankok csaknem 4,3 milliárd lej (300 milliárd forint) veszteséget könyvelnének el, ha a hitelszerződés megkötésekor érvényes árfolyamon váltanák lejre ügyfeleik svájci frankban felvett hitelét.
Romániában a teljes – 100 milliárd lejt valamivel meghaladó – lakossági hitelállomány alig 8,2 százalékát vették fel svájci frankban az ügyfelek. A hitelek több mint felét euróban, mintegy 40 százalékát pedig lejben vették fel a romániai bankok ügyfelei.(MTI)

Scroll To Top