Devizahitelek – MSZP: komplex kormányzati intézkedéscsomagra van szükség

Komplex csomag kidolgozására sürgeti az MSZP a kormányt a devizahitelesek problémáinak megoldására.

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, olyan törvényjavaslatra van szükség, amely a terhek nagy részét leveszi a devizahitelesek válláról.
Kifejtette, hogy nem ragaszkodnak konkrét megoldáshoz, de egyet tudnának érteni például azzal, ha az árfolyamgátat kiterjesztenék a futamidő teljes időszakára.
Kérdésre válaszolva Burány Sándor elfogadhatónak tartotta, de mint mondta, nem akarják százalékokra kicentizni, hogy a terhek kétharmadát az állam és a bankok viseljék.
Hangsúlyozta, ellentétben “a mostani, a forintot sorsára hagyó gazdaságpolitikával” egy olyat kell folytatni, amelynek révén erősödik a forint, és a ennek érdekében hozott kormányzati lépéseket össze kell hangolni a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájával. Véleménye szerint a devizahitelesek problémáinak kisebb részét oldja meg a Kúria jogegységi határozata, a problémák nagyobb része ugyanis a gyenge forint miatt alakult ki.
Az ellenzéki politikus azt mondta, 2010-ben, egy sikeres válságkezelést követően a szocialisták erős forinttal adták át a kormányzást, a Fidesz azonban politikusai nyilatkozataival, majd gazdaságpolitikájával “bedöntötte a forintot”.
Burány Sándor szerint egyértelmű és világos, hogy ezért a gazdaságpolitikáért Orbán Viktor és kormánya a felelős, “az út szélén hagyta” a forintot és a devizahiteleseket.
“Minden egyes nap, amelyet megoldás nélkül töltünk el, Orbán Viktornak és kormányának személyes felelőssége” – fogalmazott.
Üdvözölte azt, hogy a Kúria döntésével világossá vált: az árfolyamrés tisztességtelen, és a törlesztőrészletek számolásánál valamennyi banknak a jövőben az MNB középárfolyamát kell figyelembe vennie.
A Kúria hétfői jogegységi határozatában kimondta, a devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelő tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerződés erre vonatkozó része nem érthető. Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége pedig nagyon szigorú feltételekhez kötött – közölték.(MTI)

Scroll To Top