Devizahitelek – MNB: november elsején lépne hatályba a banki elszámolás képletéről szóló törvényjavaslat

November elsején lépne életbe a banki elszámolás képletéről és egyes egyéb rendelkezésekről szóló törvényjavaslat – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI érdeklődésére.

Rogán Antal pénteken bejelentette, hogy az elszámolási törvény az MNB-t hatalmazza fel arra, hogy rendeletet alkosson arról, milyen képletek alapján történjen meg a pénzintézetek ügyfelei felé az elszámolás. A MNB július végén tett közzé egy iránymutatást a fogyasztói kölcsönszerződéseknek az árfolyamrés semmissége miatti átszámításához.
A jegybank péntek délutáni közlése szerint a törvényjavaslatban lévő elszámolás megegyezik a korábbi MNB iránymutatás szellemiségével, viszont az iránymutatás csak az árfolyamrés semmissége miatti átszámításra vonatkozott. A mostani törvényjavaslat alapján azonban az árfolyamrést és az egyoldalú szerződésmódosításokat egyszerre kell elszámolni, illetve a törvényjavaslatban megjelentek egyéb részletek is – tájékoztatott az MNB.
Mindezek következtében a korábbi iránymutatásban szereplő képletnek értelemszerűen változnia kell, viszont az elvek mentén nem változik – írta a jegybank.
November elsejét követően tud az MNB rendelet életbe lépni, de a rendelet tervezete már várhatóan október elejére megszületik – közölte az MNB.(MTI)

Scroll To Top