Devizahitelek – MNB igazgató: növeli a versenyt a bankok között a forintosítás - Gazdasagportal.hu

Devizahitelek – MNB igazgató: növeli a versenyt a bankok között a forintosítás

A devizahitelek forintosítása versenyt idéz elő a bankok között, és felgyorsíthatja az egyesüléseket és a felvásárlásokat a bankszektorban – vélte a Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a Reuters hírügynökség kelet-európai befektetési konferenciáján.

Nagy Márton szerint azok a bankok, amelyek elegendő tőkével és likviditással rendelkeznek, elcsábíthatják az ügyfeleket a riválisoktól, amikor 9-10 milliárd eurónyi hitelt kell majd forintosítani.
Az MNB igazgatója szerint további bankok távozhatnak a magyar piacról, csupán öt nagybank maradhat, miután az MKB anyabankja kivonult.
Nagy Márton megismételte, hogy a bankoknak bruttó 1000 milliárd forint, nettó 700-800 milliárd forintjukba kerül majd a jóváírás.
Hangsúlyozta: versenyre van szükség ahhoz, hogy megelőzzék a hitelek kamatának emelését az átváltás következtében. Az MNB igazgatója szerint a kormány által javasolt új törvénytervezetben (a fair bankokról) a lakossági forinthiteleknek 3 vagy 5 évre rögzített szinten, vagy a Buborhoz képest rögzített kamatfelárral kellene kamatozniuk.
A központi bank igazgatója kijelentette: ahhoz, hogy a rögzített kamatozású hitelek versenyképesek legyenek, a bankoknak jelzálogleveleket kellene kibocsátaniuk hosszú távú források biztosítása céljából. A piac bővülésével egyes hitelnyújtók jelzálogbankot alapíthatnak – tette hozzá.
Nagy Márton közölte továbbá: a jövő hónapban elindul a “rossz bank”, amely könyv szerinti érték alatt vásárol fel nem teljesítő kereskedelmi ingatlanhiteleket, ami további veszteséget okozhat a bankszektornak.(MTI)

Scroll To Top