Devizahitelek – megkésett és igazságtalan a forintosítás

Megkésettnek és igazságtalannak tartja a devizahitelek forintosítását az LMP.

Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő hétfőn közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta, 2010-ben kellett volna forintosítani a hiteleket, akkor ugyanis jóval alacsonyabb árfolyamon lehetett volna.
A képviselő a lépést igazságtalannak is tartja, mivel a kormány már korábban mentesítette az árfolyamkockázattól azokat a jobb módú embereket, akik tudtak végtörleszteni. Azonban akiknek most forintosítják a hitelüket, még évekig törlesztettek az eredeti kondíciók szerint, és jelenleg is csak az aktuális árfolyamon tudják átváltani a kölcsönt – hívta fel a figyelmet.
Az LMP súlyos problémának tartja, hogy továbbra sem tudható: a forintosítással kapcsolatos azonnali és az esetleges forintgyengülésből következő potenciális veszteségek milyen mértékben terhelik majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mérlegét. Amennyiben ugyanis az MNB veszteségessé válik, a jegybank “felesleges luxuskiadásainak költségeit a magyar adófizetőnek kell átvállalniuk” – közölte.
Schmuck Erzsébet bírálta azt is, hogy a kormány nem tárta fel: a devizahitelesek tájékoztatása mennyiben maradt el a törvényileg megkövetelttől. “Azaz a valóságban, a legfontosabb kérdésben elmaradt a bankok elszámoltatása” – írta.(MTI)

 

Scroll To Top