Devizahitelek – Elindultak a hitelek kivezetéséhez, elszámolásához és forintosításához szükséges MNB-programok

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn elindította azt a két tendert, amely a lakossági devizahitelek kivezetéséhez, az elszámoláshoz és a forintosításhoz szükséges devizamennyiséget biztosítja majd. A 3 milliárd euró felajánlott mennyiségre mintegy 1 milliárd eurónyi ajánlat érkezett a bankoktól.

Az MNB Monetáris Tanácsa szeptember 23-i ülésén döntött arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank a bankrendszer számára biztosítja a lakossági devizahitelek kivezetéséhez, a forintosításhoz, illetve az árfolyamréssel, az egyoldalú kamat- vagy kamatfelár-emeléssel kapcsolatos banki elszámolások fedezéséhez szükséges deviza mennyiségét, erre 3 milliárd eurós keretösszeget határozott meg.
Az MNB a lakossági devizahitelekkel kapcsolatos elszámolásokból adódó banki igény kielégítése érdekében 2014. október 13-tól rövid futamidejű devizaadósság-csökkentési feltételhez kötött euró-eladási eszközt vezetett be, amelyet kiegészített egy feltétel nélküli eszközzel is.
Mindkét euró-eladási eszközt az MNB legalább 2015. március 30-ig alapesetben heti rendszerességgel, szükség esetén gyakrabban hirdeti meg. A jegybanki eszköz célja annak biztosítása, hogy a bankok és az ügyfelek közötti, első devizahiteles, illetve a második, az elszámolási törvényben rögzített elszámolások rendezetten, a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése mellett és a forint árfolyamára gyakorolt érdemi hatás nélkül menjenek végbe.
A feltételhez kötött euró-eladási eszköz esetében a hitelintézetek tenderenként egy ajánlatot adhatnak be, amelyben a megvásárolni kívánt euró mennyiségét kell megjelölniük. Ha a hitelintézet ajánlata meghaladja a bank limitjét, akkor az MNB automatikusan a limiten veszi figyelembe az ajánlatot.
A feltétel nélküli euró-eladási eszköz a hitelintézet részéről egy azonnali euróvételi ügylet és egy 2016-ban, vagy 2017-ben lejáró ellenirányú többdevizás kamatcsere ügylet (CIRS) kombinációját jelenti.
A tenderek első napján, hétfőn a feltételhez kötött tenderen a meghirdetett mennyiségre, 2 milliárd euróra 230 millió euró ajánlat érkezett, amelyet a jegybank elfogadott. A feltétel nélküli tender esetében a meghirdetett mennyiségre, 1 milliárd euróra 750 millió euró ajánlat érkezett, ezt is elfogadta a jegybank elfogadta.(MTI)

 

 

Scroll To Top