Devizahitelek – Elhalasztotta az ítélethirdetést az UniCredit Bank perében a bíróság

November 4-re halasztotta a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a döntést az  UniCredit Bank Hungary Zrt. devizahiteles perében kedden.

Az elsőfokú döntés ellen, amely szerint a bank általános szerződéses feltételei (ászf) nem feleltek meg az átláthatóság feltételének és ezért tisztességtelenek, mind a felperes pénzintézet, mind az alperes magyar állam fellebbezett.
A bank jogi képviselője fellebbezését fenntartotta és szóban kiegészítette azzal, hogy az időközben hatályba lépett a devizahiteles törvényt módosító 2014. évi XL. törvény, amely szerint a hitelkártya valamint folyószámla szerződésekre vonatkozó ászf-ek nem tartoznak a törvény hatály alá. Így a keresettel érintett egyes kikötések tekintetében a per megszünetésének van helye – mondta.
Az alperes magyar állam jogi képviselője szerint az új törvény hatálya a folyamatban lévő ügyekre nem terjed ki. A mostani jogszabálymódosítás, az elszámoltatási törvény elsődleges célja az volt, hogy a később beadandó forinthiteles kérdésekben ezt a két típust – hitelkártyát és a folyószámlát – már ne tegyék a felperesek a per tárgyává. A már elsőfokon elbírált ügyeket így nem érintheti a módosítás a jogalkotó szándéka szerint – mutatott rá.     A pénzintézet jogi képviselője kifejtette: a 2014. évi XL-es törvény kizárja a perújítás lehetőségét a törvény hatálya alá tartozó perekben. Ez azzal jár, hogy a felperes a más ügyben kezdeményezett Ab-eljárás eredményétől függetlenül el van zárva egy esetleges perújítástól – tette hozzá.     Az alperes magyar állam jogi képviselője szerint a felperes nincs megfosztva a rendkívüli jogorvoslat lehetőségétől, mivel jelen eljárásban is megengedett a felülvizsgálat. Utalt arra is, hogy ha az Ab a 2014. évi XXXVIII-as, devizahiteles törvény valamely rendelkezésének megsemmisítéséről döntene, úgy ennek következményeit és a kapcsolatos intézkedéseket módjában áll a Kúriának a felülvizsgálati eljárás során levonni, illetve megtenni.     A felperes pénzintézet jogi képviselője kifejtette továbbá: az elszámolási törvény hatálya kiterjed a jelen eljárásra is, mivel a jogalkotási törvény értelmében a módosított rendelkezéseket a módosítás hatályba lépését követő eljárási cselekményekre kell alkalmazni. Úgy vélte, hogy miután a fellebbezési tárgyalásra is a vonatkozó rendelkezések hatályba lépését követően került sor, erre figyelemmel a per megszüntetésnek helye van.(MTI)

 

Scroll To Top