Devizahitelek – Elérhetők az MNB honlapján a forintosítás dokumentumai

Elérhetők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján a devizahitelek forintosításával kapcsolatos dokumentumok – mondta Binder István, MNB felügyeleti szóvivője az MTI-nek csütörtökön.

Az MNB tájékoztatási rendeletében előírt, a jegybank által alkalmazni javasolt nyomtatványokat, mintaszövegeket – szerkeszthető formában – és az elszámolással összefüggő egyéb, a pénzügyi intézményeket érintő információkat január 15-ig kell közzétenni az MNB honlapján. Ez az “Elszámolási és forintosítási információk” cím alatt meg is jelent a honlapon – tette hozzá a szóvivő.
A cím a főlap alján található, bal oldalon.
A felsorolt információkat a pénzügyi intézményeknek a honlapjukon és az ügyfélszolgálatukon január 22-ig kell közzétenniük.
Az MNB honlapján megjelentek a követeléskezelőkkel kapcsolatos, illetve nem elévültnek tartott elszámolási igény előterjesztésére szolgáló kérelmek ajánlott mintái is, a pénzügyi intézményeknél ezek közzétételi határideje is január 22.
Binder István kifejtette: a követeléskezelőkkel kapcsolatos, illetve a nem elévültnek tartott elszámolási igényekkel összefüggő igazolásoknak – a pénzügyi intézmény általi – rendelkezésre bocsátása személyes igénylésnél azonnal, egyéb módon benyújtott kérelem estén pedig 5 munkanapon belül történik. Ezeknek a határidőknek a betartását az MNB folyamatosan ellenőrzi – hívta fel az érintettek figyelmét a szóvivő.
A pénzügyi intézményeknek szintén csütörtökig kell közzétenniük, hogy mely fogyasztói kölcsönszerződéseiket érintik azok a bírósági eljárások, amely során az azokban szereplő feltételek tisztességességéről, illetve tisztességtelenségéről kellett dönteni.
A korábban végtörlesztett ügyfelek elszámolási igényének előterjesztésére szolgáló mintakérelmet az MNB február 16-ig, a pénzügyi intézmény pedig legkésőbb február 23-ig teszi közzé.
A hitelfelvevők kérhetik a devizahitelük forintosításának a mellőzését. Az ennek kezdeményezésére szolgáló mintakérelmet január 22-ig kell közzétennie a pénzügyi szolgáltatónak a honlapján és az ügyfélszolgálatán is.
A pénzügyi intézményeknek az előírt tájékoztatásokat a honlapjuk főoldalán, a figyelem felkeltésére alkalmas módon kell megjeleníteniük. A közlemény címe itt is “Elszámolási és forintosítási információk”, az alcím pedig “Tájékoztató a 2014. évi XXXVIII. törvény szerinti állam elleni perekről és az elszámolás megküldésének határidejéről”. Az ügyfélszolgálaton pedig jól látható helyen és módon kell kifüggeszti a közleményeket – tájékoztatott Binder István.(MTI)

 

Scroll To Top