Devizahitelek – Együtt-PM: Rogán elismerte, hogy tavaszig semmit nem tesz a kormány

Az Együtt-PM véleménye szerint Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetben szerdán megjelent interjújában nem csupán elismerte, hogy a Fidesz-KDNP már nem biztos a devizahitelesek forintosításában, de a cikk alapján a szövetség biztosnak látja, hogy a kormány tavaszig biztosan nem tesz semmit az ügyben.

Pápa Levente, az Együtt-PM gazdaságpolitikusa az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: a kabinet folytatja a halogatást és a semmittevést, továbbra sem akarja vagy nem képes megoldani a lakossági devizahitelezés összeomlása következtében kialakult társadalmi válságot.
A szövetség gazdaságpolitikusa kijelentette: az Együtt-PM kiáll a devizahitelek piaci árfolyamon való forintosításának szükségessége mellett. Erre csak akkor van lehetőség, ha a kormány és a jegybank változtat eddigi politikáján, a forint árfolyama pedig a mostaninál erősebb, stabil szintre áll be – folytatja.
Pápa Levente emellett elfogadhatatlannak nevezte, hogy “a végtörlesztéssel egyszer már jól járó, tehetősebb réteget ismét megjutalmazzák”, ezért az Együtt-PM továbbra is azt követeli, hogy a szabályozás a már végtörlesztett hitelekre ne legyen érvényes.
Úgy összegzi véleményüket, hogy a lakossági devizahitelezés összeomlása következtében kialakult társadalmi válságot csak “háromlábú” megoldással lehet kezelni, amiben az államnak, a bankoknak és a lakosságnak is részt kell vállalnia. A pénzügyi megoldás mellett pedig célzott, a lakhatási válságban valódi segítséget nyújtó szociálpolitikai intézkedésekre van szükség, ami a kormány feladata – jelenti ki.
A Magyar Nemzetnek Rogán Antal úgy nyilatkozott: a kormány pénteken, a frakcióülés döntését követően benyújtja az elszámolási törvényt az Országgyűlésnek, tárgyalása 16-án kezdődik és 24-én szavaznak róla a képviselők.
A Fidesz frakcióvezetője az újság szerdai számában közölt interjúban elmondta: a törvényhozás feladata egy olyan törvény megalkotása, amely rögzíti, hogy mekkora összeg jár vissza az adósoknak, azt hogyan kell számukra folyósítani, és a későbbiekben mi lesz ezekkel a hitelekkel.
“Fontosnak tartom, hogy az eredeti kamatszintre történő visszatérés lehetőségét is vizsgáljuk. Döntenünk kell arról is, hogy bevezetünk-e egy kamatemelési moratóriumot arra az időre, amíg kidolgozzuk a fair bank- és hitelrendszer szabályait” – fejtette ki a frakcióvezető.
Nemcsak az élő szerződéssel rendelkező devizahitelesek kaphatják vissza a tisztességtelennek ítélt egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés miatti összeget, hanem azok is, akik korábban kedvezmény igénybevétele nélkül kifizették hitelüket. Az előbbi körbe tartozók esetében a tőke csökkenéseként írja jóvá a bank a visszajáró összeget, az utóbbiak készpénzben kapják meg a pénzt. Annak, aki végtörlesztett és vele szemben tisztességtelenül jártak el, a mai állás szerint egyenként kell pert indítaniuk ennek érdekében – tette hozzá.(MTI)

Scroll To Top