Devizahitelek – Együtt-PM: a kormány továbbra sem oldja meg a devizahitelesek gondjait

A kormány a szerdán bejelentett csomaggal ismét nem az alapproblémát kezeli, nem oldja meg azt a társadalmi válságot, amelyet a kabinetnek forintot 2010 óta folyamatosan gyengítő, rossz gazdaságpolitikája okozott – reagált a nemzetgazdasági miniszter devizahiteleseket érintő közlésére az Együtt-PM.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írják, hogy ami történik, az kapkodás, “minden korábbi társadalmi partnerség felrúgása”, mely a válsághelyzetet nem kezeli, csupán a Kúria döntésére ad egy egyoldalú és rossz választ.
Véleményük szerint mind a kormánynak, mind a bankszektornak van dolga az előállt társadalmi válsághelyzet kezelésében. “A kormány most a bankokon akarja elverni a port, de korábban is láthattuk, hogy ennek végső soron mindig az adófizetők isszák meg a levét” – jelentik ki.
Az Együtt-PM úgy látja, hogy a szerdán bejelentett csomag értelmetlen, káros és hosszú távra lehetetleníti el a növekedést, stagnálást okoz a vállalati hitelezésben, rossz a kis- és közepes vállalkozásoknak, rajtuk keresztül pedig az polgároknak is. A vállalatok beruházásai és bevételei csökkenni fognak, nem teremtenek új munkahelyeket és általában rosszabb gazdasági teljesítmény, további szétszakadó társadalom következik ebből – hangsúlyozzák.
Ráadásul a csomag, a mostani elévülési szabályokkal már megint ugyanannak a jómódú körnek ad újabb 100 milliárd forintot, akik korábban élni tudtak a végtörlesztés lehetőségével – írják.
Az Együtt-PM szövetség szerint megoldást jelenthet a Nemzeti Eszközkezelő feltőkésítése és “valódi működtetése”, egy új szociális bérlakásprogram elindítása, illetve az, hogy az állásukat elveszítők két évig csak csökkentett törlesztőrészletet fizessenek.
Azt is kérik, hogy a parlament tárgyalja meg azt a hetekkel korábban benyújtott javaslatukat, ami előírná az árfolyamrés visszamenőleges eltörlését.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormányülés szünetében jelentette be, hogy a kormány még a héten benyújtja az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely a Kúria jogegységi döntésének megállapításait illeszti be a jogrendbe. Hozzátette, hogy a devizahitelesek helyzetének rendezésében kétlépcsős lesz a törvényalkotás. A rendezés kiterjed valamennyi devizaalapú hitel- és kölcsönszerződésre, valamint a pénzügyi lízingszerződésekre is.(MTI)

Scroll To Top