Devizahitelek – Egy pénzintézeti keresetet elutasított, egyet halasztott a bíróság

A Szabolcs Takarékszövetkezet magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét, a Fővárosi Törvényszék elutasította csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében, az Argenta Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. ügyében halasztott.

A bíróság szintén elutasította a Szabolcs Takarékszövetkezet indítványát az eljárás felfüggesztéséről, illetve azt a kérését, hogy a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz. A bíró magyarázatában rámutatott: a fogyasztó egy szakképzett pénzügyi intézménnyel szemben álló természetes személy, ezért az Európai Bíróság egy korábbi ítélete alapján fokozottan oda kell figyelni az egyértelműség kérdésére. Azonban a takarékszövetkezet vizsgált szerződéses rendelkezéseinek megfogalmazása túl általános és tág.
Az ítélet szóbeli indoklásában nagy hangsúlyt kapott a felmondhatóság kérdése, mivel a bíró szerint nem tisztességes, hogy a fogyasztó kizárólag az ügyleti kamat megváltozása esetén mondhatja fel a szerződést.
Az Argenta Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. magyar állam ellen indított devizahiteles perében a törvényszék szeptember 23-ára halasztotta a határozathozatalt.
A pénzintézet jogi képviselője hosszasan érvelt az átláthatóság elve mellett, álláspontja szerint a pénzintézet megadta a megfelelő tájékoztatást, hogy a fogyasztó körültekintően járhasson el. A felperes jogi képviselője továbbá kiemelte: a fogyasztó nem fogyatékos, egyes kvalitások elvárhatók tőle és a szakkérdések megértéséhez tanácsadóhoz fordulhat.
Az alperes magyar állam képviselője elmondta: a felperesi képviselő utóbbi kijelentésével elismerte, nem egyértelműek és átláthatóak az Argenta által megfogalmazott általános szerződési feltételek.
A tárgyalás napján a törvényszékhez közérdekű bejelentés érkezett a pénzintézet egyik ügyfelétől. Szerinte a hitelintézet működése nem felel meg a jogszabályoknak és felügyeleti eljárás is zajlik ellene. A felperes ezt az állítást cáfolta.(MTI)

Scroll To Top