Devizahitelek – DK: a kormánynak minden kibúvója megszűnt - Gazdasagportal.hu

Devizahitelek – DK: a kormánynak minden kibúvója megszűnt

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a Kúria hétfői jogegységi döntése után Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya már nem tud mellébeszélni, ugyanis minden kibúvójuk megszűnt. Az ítélet alapján a devizahitelesek problémájának megoldása elsősorban nem jogi, hanem politikai és költségvetési kérdés, a miniszterelnöknek és kormányának kell megoldania a helyzetet – mondta budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke.

Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy miután az ítéletet írásban nem látták, ezért egyelőre csak egy első körös véleményt alakítottak ki. Úgy fogalmazott: a Kúria egy fontos döntést hozott meg, mert az ügyben végre van egy tiszta jogi helyzet. Azt lehet vitatni, hogy ez a helyzet inkább a bankoknak vagy inkább a devizahiteleseknek kedvező, de az biztos, hogy lezárult egy hosszú évek óta tartó ügy – jelentette ki.
A DK a Kúriával megegyezően úgy gondolja, hogy az árfolyamrés használata önmagában is tisztességtelen – közölte. Az ellenzéki párt úgy számol, hogy az ítélet száz és háromszáz milliárd forint közötti átalakulást fog jelenteni a szerződéses viszonyokban – tette hozzá.
A kormány egy „nagyon egyértelmű mankót kapott”, ahhoz, hogy ebben az ügyben mit kell tennie – folytatta. Molnár Csaba azt mondta, szeretnék, ha a döntéshozó politikusok úgy oldanák meg a devizahitelesek problémáit, hogy eközben a bankrendszer sem kerül veszélybe.
Az alelnök, aki szerint a kormány politikája miatt „szálltak el” a törlesztőrészletek emlékeztetett, hogy korábban a DK benyújtott egy javaslatot, amelyik szerint az állam, a bankok és a hitelesek egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban vállalnák a mentés terheit. Kijelentette, ha kell, ezt az indítványt újra benyújtják.(MTI)

Scroll To Top