Devizahitelek – Az LMP elhalasztaná a forintosítási javaslat zárószavazását

Az LMP azt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés halassza el a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslat keddi zárószavazását, mert szerintük több fontos kérdés még nem tisztázott az átváltással kapcsolatban.

Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke hétfői sajtótájékoztatóján kérdésként vetette fel, hogy valóban 25 százalékkal csökkennek-e az adósok törlesztőrészletei; szerinte ugyanis nem tudható, hogy a kormányzat mire alapozza a számot. A politikus emellett egy átváltási kalkulátort is hiányolt a jegybank honlapjáról, amelynek segítségével az érintettek kiszámolhatnák a forintosítás hatását.
Kijelentette ugyanakkor: a Magyar Nemzeti Bank mintegy százmilliárd forinttal “lopja meg” az adósokat azzal, hogy az ügylethez piaci áron biztosítja a devizát a bankoknak, miközben azt jóval olcsóbban vette. A kormányzat érvelésére, miszerint a Kúria határozata, valamint az Európai Központi Bank és az unió előírásai sem teszik lehetővé, hogy a jegybank fiktív árfolyamon folytasson devizaügyleteket, azt mondta: a Kúria döntése nem köti a jogalkotó kezét, de ha erről a bírói testülettől állásfoglalást kérne a kormányzat, az szintén a zárószavazás elhalasztását indokolná. A politikus furcsállta azt is, hogy a kormányoldal uniós előírásokra hivatkozik, az elmúlt négy évben ugyanis ez “nem volt jellemző a szabadságharcos kormányra” – mondta.
A tájékoztatón Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő megkésettnek, igazságtalannak és kimenetelét tekintve kétségesnek ítélte a forintosítást. Hozzátette: mivel az új hitelek terheit referenciakamathoz köti a javaslat, nincs garancia a kamatok alacsony szintjére. Szerinte a kormány sem biztos abban, hogy jól járhatnak a forintosítók, erre utal az is, hogy tágították azt a kört, amelyiknek nem lesz kötelező az átváltás.
Mindeközben a Ház elfogadta heti napirendjét, amelyen szerepel a keddi zárószavazás.(MTI)

Scroll To Top