Devizahitelek – Áder döntését az alaptörvény vezérli - Gazdasagportal.hu

Devizahitelek – Áder döntését az alaptörvény vezérli

A köztársasági elnököt a devizahiteleket érintő törvény aláírása során az az egyetlen szempont vezérli, hogy a jogszabály összhangban van-e az alaptörvény előírásával – ezt az államfő írta pénteken, a Fidesz frakcióvezetőjének küldött válaszlevelében.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön közölte újságírókkal, hogy képviselőcsoportja nevében levélben fordul az államfőhöz, kérve: ne engedjen a bankok nyomásgyakorlásának, és írja alá az elszámolási törvényt.
Áder János a levelében – amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-hez is eljuttatott – azt írta: “eleget téve az Alaptörvényben rám rótt jogoknak és kötelezettségeknek, a devizahiteleket érintő törvény aláírásáról is a rendelkezésemre álló alkotmányos határidőn belül, alapos vizsgálatot követően hozom meg a döntésemet”.
Az államfő azt írta: következetesen ragaszkodik ahhoz a megválasztásakor tett kijelentéshez, amely szerint “ha száz kifogástalan törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat alá fogom írni, ha pedig száz rosszat, hibásat, mind a százat vissza fogom küldeni”.
Áder János úgy fogalmazott: “tisztségemből adódó felelősségem, hogy döntésemet semmilyen más szempont, vélemény, kérés vagy felszólítás – érkezzen az bárhonnan is – ne befolyásolhassa”. Az államfő a mindenkori köztársasági elnök döntéseinek alkotmányos integritását és annak tiszteletben tartását olyan közös érdeknek tekinti, amelynek biztosításában mindenkinek érdemes partnernek és szövetségesnek lennie – írta.
Az Országgyűlés szeptember 24-én fogadta el azt a jogszabályt, amely alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseiket. A július elején elfogadott első devizahiteles törvény után ez a második jogszabály, amelyet az Országgyűlés a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatban megszavazott.
A Köztárasági Elnöki Hivatal arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szeptember 29-én érkezett meg a hivatalhoz a jogszabály, és az aláírására öt napja van a köztársasági elnöknek, azaz a határidő október 4-én jár le.(MTI)

Scroll To Top