Devizahitelek – A bankszövetség javaslata tetszik a kormánynak, jó kiinduló pont

Varga Mihály: A bankszövetség javaslata tárgyalási alap lehet a devizahitelesek megsegítő intézkedésben. A nemzetgazdasági miniszter szerint a devizahiteles mentőcsomagról szóló egyeztetések során tárgyalási alapként szolgálhat a Magyar Bankszövetség javaslata. Varga Mihály erről az M1 Híradójában beszélt kedden.

A bankszövetség két javaslatot dolgozott ki a devizaadósok megmentésére, ezek a forintosítás, a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem kombinációján alapulnak – derült ki kormányzat és a szakmai szövetség tárgyalásainak keddi fordulója után. A szövetség elnöke, Patai Mihály szerint a javaslatok jelentősen csökkentik az adósok törlesztő részleteit, és a több évre több százmilliárd forintos teher nagyobb részét a bankok állják.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Híradójában úgy fogalmazott: a bankszövetség javaslata tárgyalási alapként szolgálhat, bár a szövetség nyilvánvalóan arra törekedett, hogy a bankok pozícióját próbálja meg levédeni.
A miniszter szerint bármilyen megoldást is találnak, az csak olyan lehet, ahol közösen, „nagyjából arányosan” vesznek részt a felek a terhek csökkentésében.(MTI)

Scroll To Top