Devizahitelek – A bankoknak kártérítést kell fizetniük

A Jobbik elnöke szerint a devizahitelesek nem pluszjogokat követelnek, nem luxusigényeik vannak, csak azt követelik, ami visszajár nekik.

Vona Gábor a pártnak a fair bankokról és a forintosításról szóló törvények elfogadása miatt szervezett pénteki budapesti tüntetésén kijelentette: a bankoknak kártérítést kell fizetniük.
Értékelése szerint a kormány által “kitalált” megoldás a bankok megmentéséről szól, a devizahitelesek kárára. Hozzátette: a Jobbik 2009 óta a felvételkori árfolyamon történő forintosítást sürgeti, és nem is saját programjukat kérik számon, hanem azokat a mondatokat, amelyek arról szóltak, hogy a piaci árfolyamon történő forintosítás “kacsa”.
A mintegy 300 összegyűlt ember előtt a Jobbik elnöke azt mondta: bár ismerik az erőviszonyokat, nem adják fel követeléseiket. A bankok, valamint az előző kormányok szégyenének nevezte, hogy sokan külföldre menekültek. Az ellenzéki pártvezető szerint miközben a kormány a bankok elszámoltatásáról kommunikál, az elmúlt években a kétharmados többségével csak az időt húzta és “gumicsontokat dobált”.
Vona Gábor kitért arra, hogy a devizakárosultak körében is át kell gondolni, ki segíti az ügyet és ki nem, mert egy ilyen megmozdulásnak “nem ennyi ember részvételével kellene megtörténnie”. Felvetette, hogy van olyan társaság, amelyik a bankokat bírálva “veri a mellét”, majd elmegy hozzájuk azzal, hogy ha az ő hiteleit rendezik, akkor eláll a tiltakozástól. Őket arra szólította fel: “takarodjanak köreikből”, és hagyják, hogy céljaik mögött kialakuljon egy valóban tisztességes társadalmi többség.
A megmozduláson Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke bejelentette, hogy pénteken újra benyújtotta az Országgyűlésnek a magáncsődről szóló javaslatot. Ha a cégeknek jár az, hogy pénzügyi nehézség esetén védelmet kérhetnek és ki is menekülhetnek a bajból, akkor az járjon az egyszerű embereknek is – mondta.
Tatár József, az Otthonvédelmi Tanács szóvivője szintén azt hangoztatta, hogy a kormány nem az adósokat, hanem a bankokat akarja menteni.
Damm Andrea, a Devizahiteles Kerekasztal jogvédője szolidaritásra kérte a résztvevőket, és arra szólította fel az államfőt, hogy ne írja alá a devizahiteleket érintő törvényeket.
Varga István, az Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának jobbikos delegáltja azt emelte ki: több fórumon megállapították, hogy a devizahitelek valójában forinthitelek voltak, a bankok pedig nem tájékoztatták tisztességesen ügyfeleiket. Mindenkit arra biztatott, hogy éljen közérdekű panasszal és nyújtson be bírósági keresetet szerződése semmisségének kimondása érdekében.
A résztvevők “A forintosítás egy fillért sem ér”, “Annyira fair a törvény, mint a kormány” transzparensekkel, valamint jobbikos zászlókkal jelentek meg, és a beszédek alatt többször a kormányfő lemondását követelték.(MTI)

Scroll To Top