Demeter Ervin: a rezsicsökkentésben kiemelt a kormányhivatalok szerepe

A rezsicsökkentésben kiemelt a kormányhivatalok szerepe, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal élt a lehetőséggel és ellenőrizte az önkormányzatok szemétszállítási díjemelését – mondta Demeter Ervin kormánymegbízott, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal részéről szombaton a Fidesz békési szervezetének rendezvénye előtti sajtótájékoztatón.

Közlése szerint a megye 358 önkormányzatból 49 település saját hatáskörben, törvénytelen rendeleteket hozott. Utóbbiakkal személyesen is tárgyalnak az árszabályozási rendeletek visszavonásáról.
Mint mondta: a hulladékgazdálkodási díjak meghatározásában a kormány az árhatósági jogkört 2013. január elsejétől a vidékfejlesztési miniszter hatáskörébe rendelte, a díjakat a miniszter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szakmai javaslata alapján határozza meg.
A tapasztalatokat összegezve Demeter Ervin kiemelte: ellenérdekelt félként viselkedett a 49 önkormányzat, 2012-ben olyan rendelkezéseket hoztak, amelyeket 2013. január elsejétől nem tehettek volna meg. Az új alaptörvény és az új önkormányzati rendszer szerint is az önkormányzatok törvényességi felügyeletét a kormányhivatalok látják el.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal felszólította a 49 önkormányzatot, helyezze hatályon kívül az áremelésre vonatkozó törvénysértő rendeleteket, azokat eddig három település vonta vissza. Akik ennek nem tesznek eleget, azokkal szemben a kormányhivatal a Kúriához fordul. A rendelkezéseket hatályon kívül helyező önkormányzatoknál a szemétszállítási díjakat a vidékfejlesztési miniszter fogja érvényesíteni – tette hozzá.
Békés megyében az ellenőrzések még folyamatban vannak – mondta Erdős Norbert kormánymegbízott a Békés Megyei Kormányhivatal részéről. Kiemelte: a hivatal a törvénysértő önkormányzatokat személyesen keresi fel. (MTI)

Scroll To Top