Dagong hitelminősítő: a fejlettek adósságának növekedése veszélyes a fejlődőkre

Fenntarthatatlan egyes fejlett országok hitelállományának növekedése, ami a fejlődő országokra is komoly veszélyt jelent – fogalmaz legújabb jelentésében a kínai Dagong Global hitelminősítő.

A Dagong Global idei évre vonatkozó globális előrejelzése szerint az eladósodott fejlett országok, látszólagos fizetőképességük fenntartása mellett mindinkább monetáris politikájuktól fognak függeni. A „hitelháború” fokozódik majd, ami aláássa a nemzetközi gazdasági növekedést és pénzügyi stabilitást, s a nemzetközi monetáris rendszer új válságát hozhatja – írja a hitelminősítő.
A szervezet előrejelzése szerint a jelenleg a globális adósságállomány 80 százalékáért felelős fejlett országok – tizenkét európai ország mellett Kanada, az Amerikai Egyesült Államok és Japán – hitelei fiskális bevételeik 331 százalékára fognak nőni az év során, szemben a 2012-es 328 százalékkal. A GDP-ben kifejezett eladósodottságuk a tavalyi 120,9 százalék után 123,5 százalékra emelkedhet. Ezzel párhuzamosan, elsősorban az ázsiai országoknak köszönhetően a globális hitelállomány ugyanakkor csökkeni fog – jósolja a Dagong. Kína kormányzati hitelállománya például idén a GDP 26,4, jövőre 24 százalékára csökkenhet a csúcsnak számító 2010-es  33,5 százalékról.
A hitelminősítő figyelmeztet: a túlzott hitelfelvétel miatt a szuverén hitelválság valutaválsággá változhat, ami a fejlődő és alacsony jövedelmű országokra is hatással lesz, s a latin-amerikai, afrikai és dél-ázsiai országok hitelképessége romlik majd. Kína szintén romló külső körülményekkel lesz kénytelen szembenézni, ugyanakkor a belső kereslet fellendítését szolgáló reformokkal fenntarthatja stabilitását, mint ahogyan hitelezőképességét is.
A Dagong a feltörekvő hitelező országok sorában – Kínán túl – Indiát, Oroszországot, Brazíliát, Indonéziát, Thaiföldet, Malajziát, Szaúd-Arábiát és Argentínát említi. A BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) többi tagját illetően úgy fogalmaz: azok gazdasága viszonylag stabil marad az idén, igaz, Indiát a lassuló növekedés, a magas infláció és a fiskális tér behatároltsága, Brazíliát gazdasági szerkezetátalakításának nehézségei, Oroszországot nyersanyagfüggősége és pénzügyi tartalékainak szűkössége sújtja majd.     A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) országai megérzik majd a japán monetáris politika lazaságát, ugyanakkor belső keresletük javításával és a régiós gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésével fenntarthatják hitelezőképességüket – véli a Dagong. (MTI)

Scroll To Top