Czomba: nőhet a szabad vállalkozási övezetek száma

A kormány növelheti a szabad vállalkozási övezetek számát – számolt be a kabinet döntéséről Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára pénteken Berettyóújfaluban.

A kormányhatározat módosításának eredményeként a mindenkori kormánynak lehetősége lesz arra, hogy a jelenleg 47 szabad vállalkozási övezet mellett – különféle gazdaság-, társadalom-, vagy foglalkoztatáspolitikai szempontok figyelembevételével – újabbakat jelöljön ki – mondta az államtitkár egy, a munkahelyteremtésről és -védelemről rendezett konferencián.
Közlése szerint jelenleg 903 település tartozik a 47 szabad vállalkozási zónába; ez a szám a mostani kormánydöntés eredményeként több mint 100 településsel bővül a közeljövőben.
A vállalkozási övezetekkel kapcsolatos feladatokat – a módosított kormányhatározat értelmében – a megyei önkormányzatok fejlesztési munkaszervezeteihez telepítik.
Czomba Sándor kérdésre válaszolva kifejezetten sikeres programnak nevezte a munkahelyvédelmi akciótervet: márciusban 650 ezren dolgoztak e támogatott formában az érintett korosztályokból.
Emlékeztetett arra, hogy az akcióterv a 25 évnél fiatalabbakat és az 55 évnél idősebbek védi, illetve a 25-54 év közötti szakképzetlen emberek foglalkoztatását támogatja. Ez a munkáltatónak személyenként 100 ezer forintig 28,5 százalékos támogatást, vagyis évi 174 ezer forintot jelent – közölte a politikus.
A fórumon Czomba Sándor ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: dolgoznak azon a törvénymódosításon, amely lehetővé tenné a távoli munkahelyre járók közlekedési támogatását. Szavai szerint ha meg tudják teremteni ennek a jogi és financiális hátterét, őszre előkészítik a foglalkoztatási törvény ilyen jellegű módosítását. (MTI)

Scroll To Top