Csökkent az álláskeresők száma Vas megyében az elmúlt évhez képest

Vas megyében május végén 10 százalékkal kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván, mint az előző év azonos időszakában, az idei év áprilisához képest viszont nőtt a munkanélküliek száma – közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja szerdán az MTI-vel.

Májusban a gazdaságilag aktív népesség 6,5 százaléka volt regisztrált munkanélküli Vas megyében, míg egy évvel korábban 7,1 százalék volt a mutató értéke.
Az év ötödik hónapjában 7600 álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában. Áprilisban ugyanakkor még 5650-nél kevesebb volt a regisztráltak száma, és az év első hónapjaiban is folyamatosan csökkent az álláskeresők száma.
A munkaügyi szervezet tájékoztatása szerint az áprilisig tartó téli átmeneti közfoglalkoztatási programok munkaerő-igénye hónapokon keresztül kedvezően befolyásolta a munkaerő-piaci folyamatokat. A program befejeződésével viszont a projekt résztvevőinek csak egy része tudott azonnal bekapcsolódni a nyári közfoglalkoztatásba, és csak később tudnak részt venni a programokban.
Az idén májusban Szombathely, Sárvár és Kőszeg térségében megyei átlag alatti volt az álláskeresési ráta, a vasvári kirendeltség területén viszont 13,5 százalék volt az álláskeresők aránya.
A kirendeltségek nyilvántartásában szereplő 7600 álláskereső 19,4 százaléka tartósan, legalább 1 éve nem talált számára megfelelő munkahelyet. A regisztráltak 40 százaléka legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel szeretne elhelyezkedni, 55 százalékuk középiskolai bizonyítvánnyal keres munkát, míg a diplomások aránya alig haladja meg az 5 százalékot.
A tavasz utolsó hónapjában a regisztrált álláskeresők kevesebb, mint 20-20 százaléka volt jogosult álláskeresési járadékra, illetve foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, és 60 százalék fölött van azok aránya, akik semmilyen pénzbeli ellátásban nem részesülnek.
Májusban 3066 új álláskeresőt, közülük 320 fiatal pályakezdőt vettek nyilvántartatásba a kirendeltségeken. Az álláskeresővé válók döntő része eddig közmunkát végzett.
A nyilvántartási rendszerből kikerülő csaknem 1120 álláskereső közel 55 százaléka tudott májusban munkába állni, 7 százalékuk pedig munkaerőpiaci-képzésbe kapcsolódott be.
Májusban 2570 új álláslehetőséget jeleztek a foglalkoztatók a kirendeltségeken, ezek döntő részéhez (1851 álláshelyhez) igényeltek támogatást. A támogatott üres álláshelyek meghatározó hányadát a közfoglalkoztatók kínálták, míg támogatás nélkül elsősorban a feldolgozóipar és a kereskedelem területén volt lehetőségük az álláskeresőknek elhelyezkedésre.(MTI)

Scroll To Top