Csökkent az aktivitás a kockázatitőke-piacon az első félévben

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai 63 tranzakció keretében összesen 9,5 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba idén január és június között, alig a felét annak, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Az egyesület csütörtöki közleménye szerint tavaly az első félévben 99 tranzakció történt.
Az átlagos tranzakció 151 millió forint volt az idei első hat hónapban, mintegy 30 százalékkal kevesebb a 2019 első félévében regisztrált 211 milliónál.
Az ügyletek számának és értékének visszaesésében több tényező is szerepet játszhatott, a koronavírus okozta gazdasági visszaesés és bizonytalanság mellett például az egyes állami és magánbefektetők befektetési dinamikájának lassulása – jelezte az egyesület.
Inkubációs és magvető fázisú cégekben 47 tranzakciót rögzítettek, ezek a teljes tranzakciószám háromnegyedét teszik ki.

Az inkubációs ügyleteknél csaknem 20 millió, a magvető ügyleteknél 118 millió, a start-up ügyletek estében pedig 164 millió forint volt az átlagos befektetési összeg. Későbbi fázisban lévő cégeknél ugyanez a mutató 1,575 milliárd, illetve magántőke növekedési fázisú befektetések esetén 764 millió forint.
A tőkebefektetések tizennégy különböző szektorba irányultak az első félévben. A legtöbb befektetés az üzleti és ipari szolgáltatások, illetve termékek, az IT és fogyasztói elektronika, valamint a kommunikációs ágazatba került, itt költötték el a befektetett összeg 79 százalékát. A korábbi évekkel ellentétben viszont nem volt befektetés az energia és környezet szektorban.
A félévben 33 kiszállás történt, a legtöbb exitet az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint a fogyasztói szolgáltatások szektorban rögzítették. Az eladott társaságokban a befektetők átlagosan 6,4 évig voltak tulajdonosok.(MTI)

Scroll To Top