Csökkent a román külkereskedelmi mérleghiány az első négy hónapban

Gyorsabb ütemben növekedett a román kivitel az év első négy hónapjában, mint a behozatal, így csaknem egymilliárd euróval csökkent a román külkereskedelmi mérleghiány, amelynek értéke az év első négy hónapjában 7,32 milliárd lej (1,67 milliárd euró) volt – közölte hétfőn a román statisztikai intézet.

A külkereskedelmi mérleghiány 4,2 milliárd lejjel (971,3 millió euró) csökkent a tavaly január-áprilisi időszakkal szemben.  Az idei év első négy hónapjában a kivitel értéke 68,79 milliárd lej (15,66 milliárd euró) volt, a behozatalé 76,11 milliárd lej (17,33 milliárd euró).
A tavalyi év első négy hónapjához képest az export gyorsabban nőtt, mint  az import. A lejben számolt export növekedési üteme  több mint 8 százalékos (euróban 7,2 százalék) volt, az import ugyanebben az időszakban 1,3 százalékkal (0,5 százalékkal euróban) bővült.
Áprilisban a tavalyi év negyedik hónapjához képest a kivitel csaknem 16 százalékkal nőtt lejben (15 százalékkal euróban), a behozatal mintegy 5 százalékkal bővült lejben és euróban egyaránt. Az idei harmadik hónaphoz képest a kivitel 2,1 százalékkal, a behozatal 2,5 százalékkal volt magasabb. (MTI)

Scroll To Top