Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a november 1-jén záruló héten az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtöki adatai szerint.

A segélykérelmek száma 10 ezerrel – 288 ezerről 278 ezerre – változott az előző felméréshez képest. Piaci elemzők enyhe csökkenést vártak a múlt hétről, átlagosan 285 ezres értékre számítottak a MarketWatch amerikai gazdasági hírportál beszámolója szerint.
Már a nyolcadik egymást követő héten volt 300 ezer alatt ez a szám, jól tükrözve az amerikai munkaerőpiaci helyzet javulását. A múlt heti 278 ezres adat az utóbbi 35 év egyik legalacsonyabb értéke, és a 2008-as válság óta pedig a második legjobb érték. Egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten 23 százalékkal nagyobb, 341 ezer volt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma
A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag a múlt hét végére 2250-nel 279 ezerre csökkent, ami 2000 áprilisa óta a legalacsonyabb szint. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat. A mozgóátlag adataiból kiolvasható, hogy idén stabilan nőtt a foglalkoztatottak száma Amerikában.
A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 39 ezerrel 2 millió 348 ezerre csökkent az október 25-én végződő héten, ami 2000 decembere óta a legalacsonyabb érték. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 8500-zal 2 millió 369 ezer 750-re süllyedt, ami pedig 2001 januárja óta a legalacsonyabb érték.
A munkaügyi minisztérium közleménye szerint semmilyen különleges hatás nem torzította az adatokat.
Októberben a munkanélküliségi ráta 5,9 százalékon állt, hatéves mélypontra esett.(MTI)

Scroll To Top