Csökkent a lakóingatlanok ára az EU-ban

A múlt év utolsó negyedében 1,4 százalékkal csökkentek a lakóingatlan-árak 2011 hasonló időszakához képest az Európai Unióban, ezen belül az eurózónában 1,8 százalékkal mentek lejjebb az árak – közölte csütörtökön az Eurostat, az unió statisztikai hivatala.

Az előző negyedévvel összevetve az unió egészében 0,7 százalékkal, az euróövezetben 0,5 százalékkal lettek olcsóbbak a lakóingatlanok.
Az adatokat szolgáltató országok közül éves szinten a legnagyobb mértékben, 9,8 százalékkal Lettországban drágultak a lakóingatlanok a múlt év utolsó három hónapjában, majd Észtország (5,8 százalék) és Málta (5,4 százalék) következik.
A legnagyobb áresést, 12,8 százalékot Spanyolországban mutatták ki, őt követi Románia (-9,1 százalék) és Szlovénia (-8,8 százalék).
A múlt év harmadik negyedévéhez hasonlítva a legnagyobb áremelkedést, 4,2 százalékot Lettországból, a legnagyobb áresést, 7,9 százalékot pedig Romániából jelentették.
Az Eurostat adatai szerint Magyarországon negyedéves összevetésben 2,2 százalékkal, 2011 utolsó negyedéhez képest pedig 5,6 százalékkal csökkentek a lakóingatlan-árak.
Az úgynevezett házárindex (HPI) számításakor az Eurostat minden, a háztartások által vásárolt új vagy használt lakócélú ingatlant (lakás, családi ház, sorház stb.) tekintetbe vesz, függetlenül végső hasznosításától. (MTI)

Scroll To Top