Az olasz pártok az új államfő megválasztására készülnek - Gazdasagportal.hu

Az olasz pártok az új államfő megválasztására készülnek

A balközép Demokrata Párt (PD) csütörtökön az Északi Ligával egyeztetett a jövő héten megválasztandó új államfőről. Az 5 Csillag Mozgalom (M5S) online állított köztársasági elnökjelöltet.

Az M5S tagjai vezérük, Beppe Grillo honlapján (beppegrillo.it) javasolhattak államfőjelöltet. A legtöbb szavazatot kapott személy lesz a civil mozgalom köztársasági elnökjelöltje a római parlamentben tartandó államfő-választáson. Giorgio Napolitano államfő utódjáról az első szavazást április 18-án tartják.
Grillo blogján azt hangoztatta, hogy “B&B”, vagyis Pierluigi Bersani PD-főtitkár és Silvio Berlusconi, a Szabadság Népe (PdL) elnöke már megállapodott az új államfőről.
Az M5S nemet mondott Emma Bonino radikális politikus jelölésére, melyet a PD szorgalmaz.
Grillo az M5S februári választási kampányának költségvetését is nyilvánosságra hozta: a mozgalom közel 28 ezer magánszemélytől összesen 774 208 euró finanszírozást kapott, s ebből 348 506-ot költött el a kampányra. A különbséget az M5S az olasz Emilia-Romagna tartomány földrengés sújtotta térségének ajánlotta fel.
Közben az új államfőről egyeztetett Bersani és Roberto Maroni, az Északi Liga elnöke.
A találkozó után Maroni elmondta, hogy a PdL-hez hasonlóan az Északi Liga sem ellenezné, ha Bersani lenne a következő köztársasági elnök. Hozzátette, hogy a jobboldali párt az államfő-választással egyenlő fontosságúnak tartja az új olasz kormány megalakulását is.
Bersani csütörtökön kizárta annak a lehetőségét, hogy a februári választások óta magának követelt kormányfői széket az államfőire cserélje.
Bersani azt is tagadta, hogy a PD-n belüli törések pártszakadáshoz vezethetnének.
Ezt a sajtó feltételezte a Bersani és a PD új generációját képviselő Matteo Renzi firenzei polgármester közötti vita miatt. Renzi napok óta azt hangoztatja, hogy Bersani elveszítette a februári választásokat.
A “disszidens” Renzivel csütörtökön Massimo D’Alema PD-elnök találkozott, akivel eddig nem volt beszélőviszonyban. (MTI)

Scroll To Top