Csökkent a francia fogyasztók bizalma

Csökkent májusban a francia fogyasztói bizalmi index a francia statisztikai hivatal (Insee) szokásos havi felmérésének szerdán közölt eredményei szerint.

Az április 94 pontról 93 pontra süllyedt az index értéke, miközben elemzők 95 pontot vártak. A 93 pontos érték még mindig alatta van a 100 pontos hosszú távú átlagnak.
Némileg, 2 ponttal, romlott a háztartások véleménye múltbeli pénzügyi helyzetükről, míg a jövőbeli pénzügyi helyzetük megítélése stabil maradt. A múltbeli helyzet megítélését mutató alindex mínusz 27 pontra csökkent az április mínusz 25 pontról, miközben a hosszú távú átlag mínusz 19 pont. A jövőbeli helyzetre vonatkozó alindex mínusz 13 pont maradt, messze a hosszú távú átlagot jelentő mínusz 4 ponttól.
Csökkent azok aránya, akik képesek megtakarítani vagy takarékoskodni készülnek egy esetleges rosszabb jövőre készülve. A jelenlegi helyzetet tükröző alindex 11 ponttal 6 pontra, a jövőbeni várakozásokat mutató alindex pedig 9 ponttal mínusz 5 pontra süllyedt májusban. Ennek megfelelően jóval kevesebben tartják a pillanatot megfelelőnek nagy összegű vásárlásokra: az áprilisi mínusz 11 pontról a hosszú távú átlaggal azonos szintre, mínusz 14 pontra esett ennek az almutatónak az értéke.
Két ponttal mínusz 34 pontra javult a háztartások megítélése az életszínvonalról.
Kevesebben tartanak a munkanélküliségtől, de a májusi 58 pont így is jelentősen nagyobb a 32 pontos átlagtól. Az árszínvonal megítélését illetően kevesebb háztartás érzi úgy, hogy az árak emelkedtek, de többen tartanak attól, hogy középtávon növekedni fognak az árak.
Franciaország gazdasága nőtt az idei év első negyedében. Az előzetes adatok szerint a bruttó hazai termék (GDP) 0,6 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, ami 2013 második negyedéve óta a legjobb eredmény. A tavalyi év utolsó három hónapjában 0,1 százalékos visszaesést mértek.
Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal növekedett a francia gazdaság az idei első negyedévben, a tavalyi negyedik negyedévben pedig 0,2 százalékkal.
A háztartások fogyasztásának növekedése az előző negyedévi 0,1 százalékról 0,8 százalékra erősödött január-márciusban.
A francia kormány arra számít, hogy idén 1 százalék körül alakul a gazdasági növekedés.(MTI)

Scroll To Top