CSOK: akár 226 forintot is hozhat egy OTP részvénybe, ha beindul

A Concorde számításai szerint pozitív hatással lesz a magyar bankszektor jövedelmezőségére a CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye), ugyanis kecsegtető az ajánlat a magas állami támogatás miatt a családalapítás mellé. A részvényt felfelé hajthatja majd a második félévben.

Családi otthonkedvezmény programmal köszöntötte az újévet a kormány. A program elsősorban a nagycsaládosokat részesíti előnyben, de az egy-, illetve kétgyerekes családoknál is nő a támogatás összege. A háromnál több gyereket vállalóknak új lakás építése esetén 10 millió forintos támogatás jár, miközben az ezek közül hitelképes háztartások további, legfeljebb 10 millió forint értékű kamattámogatott hitelre is jogosultak. Az állami kamattámogatásnak köszönhetően a programban résztvevő családok maximum 3 százalékos hitelkamatot fizetnek a tízmillió forintos keret erejéig. A hitelekre a támogatás a futamidő első 25 évére szól, a kamatperiódusok ötévesek lehetnek.

A magyar pénzintézetekre több szempontból is pozitív hatással lehet az új támogatási rendszer. Az elemzést kiadó Concorde Értékpapír Zrt. várakozásai szerint 2016 második felében indulhat be érdemi hitelkihelyezés a bankoknál. A volumen növekedése mellett a kamattámogatott hitelek kamatmarzs oldalról is támogathatják a hiteleket folyósító pénzintézeteket. Az ügyleti kamat (ami jelentősen eltérhet attól a 3 százaléktól, amit az ügyfél lát) nagy valószínűséggel meghaladja a piacon értékesített hitelek átlagos kamatszintjét, így az alacsony betéti kamatok mellett több kamatbevétel jelentkezik a hitelezőknél. Le Phuong Hai Thanh részvényelemző véleménye szerint a magasabb kamatbevételi árrés és nagyobb volumen ösztönzőleg fog hatni a bankok részvételére.

otp-2015A program egyik nyertese az OTP lehet, amely még mindig jelentős, 23 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az új jelzáloghiteleknél. A bank forrásköltsége a legalacsonyabbak közé tartozik a magyar hitelintézetek között, köszönhetően a kiterjedt ügyfélbetét állománynak. Emiatt várhatóan az OTP is aktív lesz az új CSOK programban, a pozitív hatás akár 226 forintot is jelenthet részvényenként.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top