Csak pozitív változások lesznek a 2018-as cafeteriában

Az adómentes juttatások idén is meglévő elemei közé jövőre bekerül a diákhitel-törlesztés támogatása is. Jelentősen kedvezőbbé válnak a lakhatási támogatás feltételei, és az egészségügyi hozzájárulás 2,5 százalékos csökkentése miatt jövőre egy sor népszerű cafeteria-elem esetében nagyobb összegű támogatást kaphatnak majd a munkavállalók. A végleges feltételek ismeretében a munkáltatóknak még decemberben célszerű összeállítaniuk jövő évi cafeteria-rendszerüket, amelynek ismeretében az alkalmazottak január közepéig nyilatkozhatnak, milyen juttatásokban kívánnak részesülni 2018 folyamán.

Az új elemként megjelenő diákhitel-törlesztési támogatás a törlesztőrészlet erejéig, de legfeljebb havi 27 600 forintig adható adómentesen, és a munkavállalónak igazolnia kell mind a hitel fennállását, mind a havi törlesztések végrehajtását.

„A mobilitási célú lakhatási támogatást, ismertebb nevén az albérlet-támogatást idén alig vették igénybe, így szükségessé vált a feltételek enyhítése – mondta Makár Andrea, a BDO Magyarország vezető cafeteria tanácsadója. – A jövőben a támogatás immár határozott idejű munkaszerződés mellett is igénybe vehető lesz, emellett a kedvezményességet biztosító összeghatárok is emelkednek: például a foglalkoztatás első két évében az eddigi 40 helyett a minimálbér 60 százalékáig – vagyis 51 helyett közel 83 ezer forintig) lesz adómentes ez a juttatás.”

Eddig az is feltétel volt, hogy a munkavállalónak semmilyen lakástulajdona, illetve haszonélvezeti joga ne legyen a munkahely 60 kilométeres körzetében, illetve olyan helyen, ami onnan tömegközlekedési eszközzel 3 óra alatt megközelíthető. Jövőre már csak a többségi tulajdon lesz a kizáró ok.

Egyes meghatározott juttatások esetében (ide tartozik az Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkeztetés, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, az ajándékutalvány, valamint az egészség-és nyugdíjpénztári hozzájárulás) a munkáltatói terhek 43,66-ról 40,71 százalékra csökkennek. „Ez azt jelenti, hogy adott munkáltatói keretösszegből jövőre nagyobb összegben részesülhetnek a dolgozók.

A cafeteriában történő készpénz-kifizetés, illetve a Széchenyi Kártya különböző alszámláin (vendéglátás, szállás, szabadidő) adható juttatások közterhei jövőre is változatlanul 34,22 százalékos mértékűek, amennyiben együttes értékük nem haladja meg a 450 ezer forintot. E feletti kifizetés esetén 40,71 százalékos adó- és közteherrel kell számolni.

A BDO Magyarország az áttekinthetőség érdekében táblázat formájában is összefoglalta a cafeteria-juttatásokhoz kapcsolódó tudnivalókat.

 

 

 

A 2018-ban igénybe vehető cafeteria-elemek és kapcsolódó közterheik

  Cafeteria elem Várható közteher 2018-ban
Egyes meghatározott juttatások Munkahelyi étkeztetés Korlátozás nélkül 40,71%
Erzsébet-utalvány Korlátozás nélkül 40,71%
Helyi bérlet Bérlet értékéig 40,71%
Iskolakezdési támogatás Korlátozás nélkül 40,71%
Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás Korlátozás nélkül 40,71%
Egészségpénztár, önsegélyező pénztár – hozzájárulás Korlátozás nélkül 40,71%
Ajándékutalvány Korlátozás nélkül 40,71%
Béren kívüli juttatások Készpénz kifizetés cafeteriában (*) Évente 100.000 Ft-ig 34,22%
Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla (*) Évente 150.000 Ft-ig 34,22%
Széchenyi Pihenőkártya szállás alszámla (*) Évente 225.000 Ft-ig 34,22%
Széchenyi Pihenőkártya szabadidő alszámla (*) Évente 75.000 Ft-ig 34,22%
Adómentes juttatások Sportrendezvényre szóló belépő Korlátozás nélkül adómentes
Kulturális belépő Évente 50.000 Ft-ig adómentes
Óvoda, bölcsőde A költségek mértékéig adómentes
Mobilitás célú lakhatási támogatás A feltételek teljesülése esetén havonta a minimálbér 60-40-20 százalékáig adómentes
Lakáscélú támogatás 30% max. 5 millió Ft 5 évben – adómentes
Kockázati biztosítás (pl. egészség) Havonta a minimálbér 30%-ig – adómentes
Diákhitel törlesztés támogatása Havonta a kötelező törlesztő részlet mértékéig, de legfeljebb a minimálbér 20%-ig adómentes

 

(*) A jelölt juttatások együttes értékét is vizsgálni kell. Ezen juttatások 450.000 Ft/év értékig állnak rendelkezésre a kedvező 34,22% mértékű közteher, felette 40,71% adó- és járulékteherrel kell számolni.

 

 

HÁTTÉR-INFORMÁCIÓ

BDO Global

 

A BDO globálisan a legnagyobb lefedettségű, 162 országban, több mint 1500 irodával jelen lévő könyvvizsgáló és tanácsadó hálózat.

A BDO International munkatársainak száma 2017-ben több mint 73 ezer fő volt, a csoport árbevétele az előző pénzügyi évben elérte a 8,1 milliárd USD-t.

 

BDO Magyarország

 

A BDO Magyarország a legnagyobb magyar tulajdonban lévő professzionális könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat. A társaság az alábbi szolgáltatásokkal áll a dinamikusan fejlődő hazai és külföldi vállalkozások rendelkezésére:

 

Scroll To Top