Budapest Bank: veszteség az első fél évben

Egyszeri céltartalékképzés miatt a Budapest Bank csoport adózás előtt 20,8 milliárd forint veszteséget ért el az első fél évben, a magyar számviteli szabályok szerint készült konszolidált, nem auditált beszámolója szerint.

Az eredményt a fogyasztói kölcsönökkel kapcsolatos új jogszabály miatt konzervatívan képzett 34,3 milliárd forintos kockázati tartalék rontotta radikálisan, a bankcsoport így készült az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkező esetleges visszatérítési kötelezettségre. Ettől eltekintve a Budapest Bank szinten tartotta volna 13,5 milliárd forintos adózás előtti nyereségét – tájékoztatott a bankcsoport pénteken.
A közlemény szerint az elmúlt egy évben a szektor, így a bankcsoport működése és eredményessége szempontjából is kedvezőtlenül alakult a külső környezet. Ennek fő tényezői a csökkenő alapkamat, az alapvetően stagnáló hitelfelvételi kedv, valamint a szektort érintő szabályozások – elsősorban a devizahiteles csomag, a tranzakciós illeték, illetve a kétszeri ingyenes készpénzfelvétel – voltak.
A Budapest Bank csoport 2014 első fél évében is stabilan működött, tőkehelyzete erős maradt – közölték. A bankcsoport ügyfelekkel és hitelintézetekkel szembeni követelésállománya 5 százalékkal 632,3 milliárd forintra nőtt, ügyfelekkel és hitelintézetekkel szembeni kötelezettségállománya 4 százalékkal 683,9 milliárd forintra csökkent, mérlegfőösszege pedig szinten maradt, 880,9 milliárd forint volt.
A közleményben kiemelték: a Budapest Bank fenntartja véleményét, hogy a bankcsoport mindenkor a hatályos törvényeknek és jogszabályoknak megfelelően működött, az egyoldalú szerződésmódosításokat is megalapozottan és felelősen hajtotta végre, ezt az álláspontot minden lehetséges fórumon képviselni fogja.(MTI)

Scroll To Top