Buda-Cash – Kilenc embert gyanúsítottként hallgattak ki a rendőrök

Kilenc embert hallgattak ki gyanúsítottként a Buda-Cash-üggyel összefüggésben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai – közölte a rendőrség hétfőn az MTI megkeresésére.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata közleményében azt írta: összesen tíz embert állítottak elő, közülük egy embert tanúként hallgattak ki. Több helyen tartottak házkutatást is.
A rendőrség csalás bűntett, illetve számvitel rendjének megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást – írta az ORFK, hozzátéve: a gyanúsítások minősítése személyenként eltér.
Hétfőn a magyarnarancs.hu írt arról, hogy reggel hatkor a Buda-Cash több alkalmazottját bevitték a rendőrök. A portál információi szerint hárman a brókerház back office részlegén dolgoztak, azaz főleg adminisztratív ügyekkel foglalkoztak. “Ennek azért lehet jelentősége, mert így hozzáférésük volt azokhoz a rendszerekhez, melyekről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt állítja: a Buda-Cash évtizedek óta meghamisította az abban szereplő adatokat” – tették hozzá. Később az mno.hu azt írta, bővült a Buda-Cash-ügyben előállítottak köre, a cég vezérigazgatóját különösen jelentős értékre elkövetett csalással gyanúsítják.
A jegybank február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt. Az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, ezért az MNB büntető feljelentést tett az illetékes rendőr-főkapitányságnál.
A jegybank a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál korlátozta a betétkifizetést és felügyeleti biztosokat rendelt ki. A bankcsoport tagja a DRB-n kívül a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. (ÉRB), a kaposvári székhelyű Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. (DDB) és a bicskei központtal működő Buda Regionális Bank Zrt. (BRB).)
(MTI)

Scroll To Top